Περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού spread “βλέπει” σε έκθεσή της η JP Morgan, δίνοντας σύσταση overweight για το 5ετές ομόλογο. Παράλληλα εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο, ενώ θεωρεί την επέκταση των δανείων ως την πιο ρεαλιστική λύση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου – η διαφορά της απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού δεκαετούς ομολόγου βάσης (bund) -θα συρρικνωθεί περαιτέρω υποχωρώντας στα επίπεδα των 370 μ.β. έως το α’ τρίμηνο του 2015, ήτοι κατά 90 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Επίσης, χαρακτηρίζει το νέο πενταετές ελληνικό ομόλογο ως τον πιο ελκυστικό τίτλο για μακροπρόθεσμη τοποθέτηση σε όρους διακράτησης και ρευστοποίησης.

Η JP Morgan τοποθετεί κοντά στα 15 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για τη διετία 2014 – 2015, ενώ εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας καθώς αυτή η «τρύπα» μπορεί να καλυφθεί μέσω ενός συνδυασμού χρηματοδότησης από τις αγορές, χρήσης των υπολοίπων από το πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, την επαναγορά ομολόγων από τις τράπεζες και την αποπληρωμή των ΕΤΕΑΝ ομολόγων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη προβεί ή ανακοινώσει την επαναγορά προνομιούχων μετοχών ονομαστικής αξίας 3 δις. ευρώ που είχε αγοράσει το ελληνικό δημόσιο, σημειώνει στην έκθεσή του ο οίκος.

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, η JP Morgan δε «βλέπει» μεγάλο περιθώριο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια του επίσημου τομέα και ως εκ τούτου θεωρεί ως πιο πιθανή και ρεαλιστική λύση την επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων.

Facebook Comments