Ο Ewald Nowotny, μέλος της ΕΚΤ, σχολίασε σήμερα ότι είναι αισιόδοξος ότι το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ χθες, θα επιτύχει το στόχο του, που είναι η πιστωτική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιτόκια έχουν αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδό τους και αυτό πρόκειται για ένα «πείραμα» το οποίο όμως ήταν απαραίτητο δεδομένων των μακροοικονομικών συνθηκών που υπάρχουν στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά και ο ίδιος άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο για το μέλλον.

«Η Ευρωζώνη βρίσκεται πίσω σε σχέση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες και ειδικότερα οι χώρες του Νότου έχουν ανάγκη από στήριξη προκειμένου να επιστρέψουν σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μέτρα που ελήφθησαν θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά οι χώρες του Νότου δε θα πρέπει να σταματήσουν τις προσπάθειες που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια. Η δουλειά μιας κεντρικής τράπεζας, δεν ολοκληρώνεται ποτέ».

Οι τράπεζες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν «καθαρίσει» τους ισολογισμούς τους

Στον τραπεζικό κλάδο στάθηκε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio. Ο Constancio τόνισε ότι στα stress tests που θα διενεργηθούν το φθινόπωρο οι τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν «καθαρίσει» τους ισολογισμούς τους προκειμένου να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που εξαγγέλθηκαν χθες.

«Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του πακέτου των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ χθες, είναι ότι το Σεπτέμβριο, οι τράπεζες θα πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η ποιότητα του ενεργητικού τους. Όταν τα αποτελέσματα αυτά γίνουν γνωστά, οι τράπεζες θα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση για να αποφασίσουν το μέλλον της πιστωτικής τους πολιτικής».

Οι ενέργειες της ΕΚΤ θα μηδενίσουν το κόστος δανεισμού της Γερμανίας

Σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank, οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ θα ευνοήσουν το δανεισμό της Γερμανίας, αφού εκτιμούν ότι τα επιτόκια των διετών γερμανικών ομολόγων θα γίνουν αρνητικά. Το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να «πληρώσουν» για να δανείσουν στη Γερμανία. Αυτό βέβαια, μπορεί να είναι ελκυστικό για τη γερμανική κυβέρνηση αλλά δεν είναι καθόλου καλό για την προσπάθεια ανόδου του πληθωρισμού.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, οι ίδιοι αναλυτές σχολιάζουν ότι οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά. Μάλιστα δεν αποκλείουν μια μαζική έξοδο των χωρών του Νότου στις αγορές προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για χαμηλότοκο δανεισμό.

Τα μέτρα της ΕΚΤ δεν είναι απαραίτητα αρνητικά για το ευρώ

Η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση των μέτρων της ΕΚΤ, δια στόματος Mario Draghi, ήταν άνοδος των μετοχών και των ομολόγων και άνοδος του ευρώ. Αναλυτές, σχολιάζοντας το φαινόμενο αυτό, εκτιμούν ότι η πορεία του ευρώ έχει μεγαλύτερη συσχέτιση και ευαισθησία με την ευρωπαϊκή περιφέρεια και όχι με τις χώρες του Νότου. Αν τα μέτρα της ΕΚΤ καταφέρουν να στηρίξουν την Περιφέρεια, τότε το ευρώ θα συνεχίσει να είναι ελκυστικό.

Το ευρώ πραγματικά αποτελεί ένα μεγάλο πονοκέφαλο για ολόκληρη την Ευρωζώνη και κανένας δεν είναι σίγουρος αν οι λύσεις που προτείνονται θα έχουν αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Mario Draghi τόνισε ότι ο στόχος της ΕΚΤ δεν είναι να οδηγήσει την ισοτιμία σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Ακόμα, πολλοί αναλυτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη Fed ευελπιστώντας ότι μια πιο γρήγορη σύσφιξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής, θα πιέσει σημαντικά το ευρώ.
Μια ακόμα ελπίδα για την πτώση του ευρώ, είναι να επιστρέψει το carry trade και οι επενδυτές να δανείζονται ευρώ (short) και να τοποθετούνται σε νομίσματα υψηλότερων αποδόσεων.
 

Facebook Comments