'

Σε αναμονή πάνω από 40.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο

Ημερησία

Σε αναμονή πάνω από 40.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv
  1. Πολλαπλασιάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που καταθέτουν αίτηση για συνταξιοδότηση και εφάπαξ. Σύμφωνα με στοιχεία της γενικής διεύθυνσης του Ταμείου Πρόνοιας, οι αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή ξεπερνούν ήδη τις 40.000. Σημειώνεται ότι ενώ πέρυσι, από τον Ιανουάριο μέχρι τις 24 Ιουλίου, είχαν κατατεθεί 7.200 αιτήσεις, φέτος στο αντίστοιχο διάστημα ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 10.800.

Το Ταμείο εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί η κατάθεση αιτήσεων με τον ίδιο ρυθμό και τους επόμενους μήνες, τότε οι συνταξιοδοτήσεις μόνο στον στενό δημόσιο τομέα θα πλησιάσουν φέτος στο σύνολο της χρονιάς τις 20.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τον Ιούλιο κατατέθηκαν 1161 αιτήσεις φέτος τον ίδιο μήνα κατατέθηκαν 3.762 αιτήσεις.

Με δήλωση που έκανε το Σάββατο στο Mega, ο διευθυντής του Ταμείου, Νίκος Καλάκος, τόνισε ότι δεν αντέχει τέτοιους ρυθμούς εξόδου, επειδή τα μόνα έσοδά του είναι περίπου 310 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και αρκούν για περιορισμένο αριθμό πληρωμών εφάπαξ, δηλαδή για περίπου 8.000 με 10.000 εφάπαξ το χρόνο.

Όπως εξηγεί, το κύμα φυγής δημοσίων υπαλλήλων πυροδοτεί εκρηκτικές δημοσιονομικές καταστάσεις. Οι λόγοι είναι ότι το ταμείο χάνει έσοδα από τις απώλειες ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, ταυτόχρονα πρέπει να πληρώσει 40.000 εφάπαξ, ενώ το γενικό λογιστήριο του κράτους πρέπει να πληρώσει δεκάδες χιλιάδες νέες συντάξεις.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι από το 2011 και μετά όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ασφαλίζονται πλέον στο δημόσιο αλλά στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι το ταμείο πρόνοιας εδώ και 3 χρόνια δεν έχει νέους ασφαλισμένους, άρα και νέες εισφορές για να ενισχύσει τα έσοδα του.