Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2013 επέστρεψε ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Ελλάδα τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε, για δεύτερο συνεχή μήνα, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την επέκταση από την ύφεση της δραστηριότητας.

Όπως αναφέρει η Markit στη μηνιαία έκθεσή της, η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα σταμάτησε, καθώς τα επίπεδα παραγωγής περιορίστηκαν, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης  των νέων παραγγελιών.

Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε από τις 49,4 μονάδες του Ιουνίου στις 48,7 μονάδες, τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2013.

«Ο μεταποιητικός τομέας ξεκίνησε με την όπισθεν το δεύτερο μισό του έτους. Οι συνεχιζόμενες μειώσεις των εισερχόμενων παραγγελιών έδωσαν τέλος στην εξαιρετικά σύντομη περίοδο επιστροφής του τομέα στην ανάπτυξη, ενώ η συνεπακόλουθη υποχώρηση της παραγωγής παρέσυρε τον δείκτη PMI σε χαμηλό εννέα μηνών», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Φιλ Σμιθ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η παραγωγή μειώθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια του μήνα, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη μέτρια αύξηση του Ιουνίου και δίνοντας τέλος στη συνεχόμενη αύξηση που καταγραφόταν από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών κατέγραψαν περαιτέρω αύξηση των επιπέδων παραγωγής, αν και η αύξηση εξουδετερώθηκε από την εξασθένηση της παραγωγής σε άλλους επί μέρους τομείς, ιδιαίτερα στην κατηγορία των κατασκευαστών επενδυτικών αγαθών.

Τα επίπεδα των νέων παραγγελιών υποχώρησαν και πάλι τον Ιούλιο, με ταχύτερο μάλιστα ρυθμό σε σύγκριση με την υποχώρηση που καταγράφηκε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Μέλη του πάνελ επεσήμαναν την ασθενέστερη ζήτηση ως αιτία της μείωσης. Αντιθέτως, τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξαγωγών αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα. Επιπλέον, ο βαθμός με τον οποίο αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ήταν ο σημαντικότερος σε διάστημα περίπου τριών ετών, μολονότι ήταν μέτριος σε γενικές γραμμές.

Η έλλειψη εισερχόμενων νέων εργασιών έδωσε την ευκαιρία στους κατασκευαστές να μειώσουν περαιτέρω τις αδιεκπεραίωτες εργασίες τους κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Παρότι ήταν ο βραδύτερος από τον Απρίλιο, ο ρυθμός μείωσης των ανεκτέλεστων εργασιών ήταν, σε γενικές γραμμές, σταθερός.

Οι κατασκευαστές μείωσαν τις θέσεις εργασίας σε επίπεδα σε αναλογία με τη χαμηλή ζήτηση. Ωστόσο, ο κύκλος περιορισμού θέσεων εργασίας του Ιουλίου, για δεύτερο συνεχή μήνα, ήταν λιγότερο έντονος σε σχέση με τον αντίστοιχο του Ιουνίου. Τα επίπεδα αγορών περιορίστηκαν επίσης, σηματοδοτώντας την πρώτη υποχώρηση σε διάστημα 3 μηνών.

Τα αποθέματα προμηθειών υποχώρησαν με μέτριο ρυθμό τον Ιούλιο, τον βραδύτερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2009. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν επίσης με βραδύτερο ρυθμό, ο οποίος ωστόσο ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός.

Ελάχιστη μεταβολή καταγράφηκε στις συνθήκες των προμηθευτών, τον Ιούλιο. Ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών αυξήθηκε ελαφρά, ενώ οι τιμές εισροών ήταν οριακά υψηλότερες από τον προηγούμενο μήνα. Μέλη του πάνελ ανέφεραν τις τιμές των μετάλλων, ως έναν από τους λίγους τομείς όπου υπήρχαν πιέσεις κόστους.

Τα στοιχεία του Ιουλίου υπέδειξαν περαιτέρω περιορισμό των τιμών χρέωσης των ετοίμων προϊόντων που επέβαλαν οι Έλληνες κατασκευαστές. Ο ρυθμός μείωσης ήταν σημαντικός, έχοντας επιταχυνθεί στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.

Facebook Comments