'

Αναβάθμιση της Ελλάδας σε Caa1 από τη Moody΄s

MarketNews

Αναβάθμιση της Ελλάδας σε Caa1 από τη Moody΄s, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε Caa1 από Caa3, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές της οικονομίας.

Όπως επισημαίνει ο οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο παραμένει αμετάβλητο στην κατηγορία Νot Prime (NP).

Στην αιτιολόγηση της απόφασής της αυτής, η Moodys επικαλείται τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και την εκτίμησή της ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Βάσει των εκτιμήσεων αυτών ο οίκος προβλέπει σταδιακή μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί φέτος και να αρχίσει να μειώνεται από το 2015.

Ο οίκος επικαλείται ακόμη τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, που βασίζεται τόσο στην κυκλική ανάκαμψη όσο και στην πρόοδο που επετεύχθη στην προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και στην εξισορρόπηση της οικονομίας.

Τέλος, ο οίκος επικαλείται το μειωμένο επιτοκιακό κόστος του χρέους για τον προϋπολογισμό και αντιστοίχως την επέκταση της ωρίμανσής του, που ενισχύουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες και μειώνουν τους χρηματοδοτικούς κινδύνους.

Ο οίκος είχε προχωρήσει για τελευταία φορά σε αναβάθμιση της Ελλάδας στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, τοποθετώντας την αξιολόγηση σε Caa3 από C και την προοπτική σε σταθερή. Αντίθετα, δεν είχε εκδώσει αξιολόγηση για την Ελλάδα στις αρχές Απριλίου, όπως αναμένονταν. Λίγο αργότερα όμως, στις 29 Απριλίου είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της προοπτικής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερό από αρνητικό.

Σημειώνεται ότι η Fitch στις 23 Μαΐου αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε Β από Β- με σταθερές προοπτικές. Από την πλευρά της η S&P κατατάσσει την Ελλάδα σε Β-.