Κόκκινες γραμμές χαράσσουν οι διεθνείς πιστωτές διαμηνύοντας πως δεν είναι εφικτές ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, καθώς το βασικό πλαίσιο αποτελεί μέρος του μνημονίου.

Μεταφέρουν το ενδεχόμενο εάν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, το κυπριακό πρόγραμμα να είναι εκτός ατζέντας του Eurogroup το Σεπτέμβριο.

Μόνο όταν ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα ενδεχομένως να συνέλθει εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup για να δώσει το πράσινο φως για την επόμενη δόση ύψους €436 εκ.

Υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στη StockWatch, ξεκαθαρίζει πως το κείμενο της επικαιροποιημένου μνημονίου έχει συνομολογηθεί και έχει κλείσει με την αποχώρηση της τρόικας από την Κύπρο στις 25 Ιουλίου.

Επισημαίνει πως δεν προβλέπεται επανέναρξης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του κειμένου του μνημονίου.

Όπως λέχθηκε στη StockWatch, οι δανειστές έχουν ενώπιον τους τη συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης η οποία είναι καταγεγραμμένη στο μνημόνιο και αναμένουν την υλοποίηση προνοιών του μνημονίου και ικανοποίηση των προαπαιτούμενων.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο περιγράφεται λεπτομερώς το πλαίσιο που θα διέπει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος των πιστωτών σημειώνει πως νομοτεχνικού χαρακτήρα και γενικότερες αλλαγές μπορούν να υπάρξουν στο νομοσχέδιο, χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία του.

Οι πιστωτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ενημερώνονται για τις επαφές των υπουργών οικονομικών και εσωτερικών με τα κόμματα ενώ αναμένουν να εξετάσουν και τις τροπολογίες που θα καταθέσουν τα κόμματα.

Επιδίωξη των δανειστών είναι να περάσει από το κοινοβούλιο ένας καλός νόμος που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλιώς η Κύπρος θα μπει σε περιπέτειες.

Υποδεικνύουν με νόημα πως πλέον η «μπάλα» είναι στα χέρια των βουλευτών, υπογραμμίζοντας πως η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων είναι μονόδρομος.

Επισημαίνουν επίσης πως είναι κρίμα να αλλάξουν τα δεδομένα για τη χώρα η οποία έχει επιδείξει σταθερότητα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει ότι με το νομοσχέδιο δεν θα γίνονται πολλές και μαζικές εκποιήσεις κάτι το οποίο δεν συμφέρει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά θα γίνονται λίγες εκποιήσεις και μεγάλης αξίας ακίνητα.

«Δεν πρόκειται», σημείωσε, «να εκποιηθούν σπίτια των €200 χιλ. και €300 χιλ.», προσθέτοντας πως στόχος είναι μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι μπορούν αλλά στρατηγικά δεν πληρώνουν.

Facebook Comments