Το πώς η Κωτσόβολος πέτυχε την ανάκαμψη, μέσω επενδύσεων και όχι μόνο περικοπών κόστους, περιγράφει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ανδρέας Αθανασόπουλος. 

«Για να αναστρέψουμε τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, έπρεπε είτε να να συρρικνώσουμε όλες τις δραστηριότητες, με την ελπίδα ότι εάν γίνουν πιο μικρές θα είναι και πιο κερδοφόρες ή να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τα μεγέθη μας εξασφαλίζοντας κέρδος από οικονομίες κλίμακας» αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος.

Η εταιρεία επέλεξε το δεύτερο και απέδωσε. Για το οικονομικό έτος, που λήγει τον Απρίλιο, η Κωτσόβολος (που ανήκει στον όμιλο Dixons) αναμένει κέρδη ύψους 13 εκατ. ευρώ, όταν το 2013 είχε ζημίες ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, όταν ο κ. Αθανασόπουλος ανέλαβε καθήκοντα CEO. Αυτό, όπως επισημαίνει από το Bloomberg, έκανε την ελληνική μονάδα την καλύτερη σε επίδοση στον όμιλο Dixons, καθώς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων. 

Εταιρείες, όπως η Κωτσόβολος, ανακαλύπτουν ότι με τη σωστή στρατηγική είναι δυνατή η παραγωγή κερδών στην Ελλάδα, ακόμη και εάν η οικονομία της χώρας δέχεται ισχυρές πιέσεις, με το ΑΕΠ της να έχει συρρικνωθεί κατά 26% από το 2008 και τον κλάδο λιανικής να έχει συρρικνωθεί κατά 54%, αναφέρει το πρακτορείο. Η Κωτσόβολος το πέτυχε αυτό επενδύοντας σε προϊόντα και υπηρεσίες, που είναι κατάλληλα για μία αγορά, η οποία είναι «ευαίσθητη» στο κόστος, εξηγεί ο κ. Αθανασόπουλος.

Η εταιρεία, όπως σημειώνει, έχει επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σε αυτή την κατεύθυνση. 

O Κωτσόβολος έχει τετραπλασιάσει τις επενδύσεις του μεταξύ του 2013 και του Απριλίου2017. Στο τρέχον οικονομικό έτος έχει θέσει σε εφαρμογή πρόσθετο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Αν και μείωσε τον αριθμό των καταστημάτων του κατά πέντε και στα 94, ο αριθμός των εργαζομένων του αυξήθηκε κατά περισσότερο από 2.100 στα μέσα του 2017 από 1.700 τρία χρόνια νωρίτερα. Τα κεφάλαια επενδύθηκαν στην ανακαίνιση των καταστημάτων ή την μετακόμιση σε μεγαλύτερα και πιο αποτελεσματικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, οι επενδύσεις όπως αυτές της εταιρείας του θα είναι καθοριστικές για μια σταθερή ανάκαμψη στην Ελλάδα, η οποία ήταν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης της Ευρώπης πριν από περίπου μια δεκαετία. Για να αναβιώσει η οικονομία, θα χρειαστεί “ένα γενναιόδωρο και σταθερό επενδυτικό κύμα από μέσα και έξω από τη χώρα”, ανέφερε. “Οι επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και να προωθήσουν τη δημιουργία πλούτου”.

Τα σχεδόν 10 χρόνια κρίσης στη χώρα “πρέπει να είναι μια προειδοποίηση και να μην διαδραματίζουν καθησυχαστικό ρόλο για το πώς να προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής”, δήλωσε ο Αθανάσοπουλος, προσθέτοντας ότι η χώρα “πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο καθώς κινείται προς την μετα-μνημονιακή εποχή.

Η στρατηγική της Κωτσόβολος έκανε την ελληνική μονάδα του Dixons Carphone, νικήτρια για τον βρετανικό όμιλο. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, τα έσοδα της μονάδας αυξήθηκαν κατά 23%, σχεδόν τριπλάσια των κερδών της τάξης του 8% που σημείωσε η εταιρεία στην περιοχή της Σκανδιναβίας, και σε σύγκριση με αύξηση 1% στην Ιρλανδία και στην εγχώρια αγορά του Dixons.

Για τον κ. Αθανασόπουλο, η ανάπτυξη, αν και ισχυρή, είναι “ανεπαρκής για το μέλλον”.

Τώρα διερευνά νέους τρόπους να επενδύσει στην Ελλάδα. Η εστίασή του: να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας στους τομείς της αυτοματοποίησης του σπιτιού, της εξυπηρέτησης πελατών και γενικότερα της ικανότητάς μας να είμαστε πιο κοντά στους πελάτες και τις ανάγκες τους πριν και μετά τις αγορές προϊόντων.

Facebook Comments