Αναμφισβήτητα η σύγχρονη  γυναίκα διαδραματίζει πολλαπλούς ρόλους μέσα στο εργασιακό της περιβάλλον.Σε καθημερινή βάση καλείται ν’ανταπεξέλθει στις αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις και έτσι είναι πιθανό να επαναλαμβάνει τα εξής διατροφικά λάθη: Παράλειψη πρωϊνού γεύματος ή/και ενδοιάμεσων σνακς, κατανάλωση ένος και μόνο κυρίου γεύματος αργά το βράδυ στο σπίτι καθώς και μη επαρκής ενυδάτωση καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Πώς θα μπορέσει η εργαζόμενη γυναίκα ν’ακολουθήσει ισορροπημένη διατροφή;

1.Καταναλώστε πρωϊνό: Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα με δημητριακά πρωϊνού  ή κριτσίνια ολικής άλεσης ή  σουσαμένιο κουλούρι Θεσ/κης . Εναλλακτικά δώστε την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό σας καταναλώνοντας ένα τοστ με τυρί –γαλοπούλα ή 1 ημιάπαχο γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι.

 2.Προτιμήστε θρεπτικά  σνακς κατά την διάρκεια της ημέρας  που σας προσφέρουν ποικιλία βιταμινών και μετάλλων ώστε να ενισχύσετε το σώμα και το πνεύμα σας. Προτιμήστε αναλόγως τις συνθήκες εργασίας :

  • Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα ή σύκα ή σταφίδες) με  μία χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια ή φυστίκια).
  • Γιαούρτι (κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών) συνοδευόμενο από φρούτο εποχής (μήλο, αχλάδι, μπανάνα ή ακτινίδιο) ή εναλλακτικά γιαούρτι με κολοκυθόσπορους και μέλι.
  • Παστέλι  των 50 γραμμαρίων.
  • Τυρί χαμηλών λιπαρών σε τορτίγια ή με κράκερς ολικής αλέσεως.
  • Φέτες μήλου ή μπανάνας  με φυστικοβούτυρο.
  • Στικς καρότου ή σέλερι με χούμους.

3. Κατά την μεσημεριανή  ώρα είναι ωφέλιμο να καταναλώσετε ένα ελαφρύ και εύπεπτο γεύμα που θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε την οποιαδήποτε εργασία σας. Μην ξεχνάτε πώς όταν το στομάχι παραμένει άδειο πάνω από τέσσερις ώρες είναι πιο πιθανό να βιώσει κανείς συμπτώματα υπογλυκαιμίας και κόπωσης. Εάν είναι εφικτό κάντε τουλάχιστον 15 λεπτά διάλειμμα και καταναλώστε το γεύμα σας σε ήρεμο και καθαρό περιβάλλον. Ακολουθούν tips για ελαφριά γεύματα:

  • Πατάτα ψητή ή βραστή με λαχανικά  εποχής.
  • Ένα φλιτζάνι έτοιμη σούπα λαχανικών .
  • Ρολάκια καπνιστού σολομού με κρεμωδες τυρί χαμηλών λιπαρών ή κατίκι (παρασκευάζεται από το σπίτι).
  • Σαλάτα πράσινων λαχανικών με μία καλή πηγή πρωτεϊνης όπως τυρί ή τόνος ή κοτόπουλο ή αυγό.

    • Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε σάντουϊτς με ψωμί πολύσπορο ή ολικής άλεσης και  μία από τις προαναφερόμενες  πρωτεϊνικές πηγές.
    • Τέλος δεν πρέπει να λησμονείτε την κατανάλωση υγρών .Προτιμήστε κυρίως νερό αλλά και ζεστά ροφήματα βοτάνων μέσα στην ημέρα.

Facebook Comments