Με ρωτάτε συχνά: τελικά το νερό βοηθάει στο αδυνάτισμα;  

Η πιο σωστή απάντηση είναι, έμμεσα ναι. Ως γνωστόν, το σώμα μας αποτελείται από 50-60% νερό, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για όλες τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, από την πέψη μέχρι την άμυνά του.  Τι γίνεται τώρα με το αδυνάτισμα. Εμπειρικά θα σας πω, ότι η επαρκής κατανάλωση νερού καταπολεμά τις κατακρατήσεις υγρών. Κατακρατήσεις που πλήττουν συνήθως το γυναικείο πληθυσμό λόγω ορμονών, κατά κύριο λόγο. Οπότε, όταν αισθανόμαστε ότι το σώμα μας «φουσκώνει» λόγω κατακρατήσεων, το ρίχνουμε στη νεροθεραπεία.

Το έντερο επίσης θέλει κι αυτό το νεράκι του, για να λειτουργήσει. Στη δίαιτα μαζί με το λίπος αποβάλλονται και άλλες ουσίες, λόγω του μεταβολισμού που γίνεται. Οι ουσίες αυτές αποβάλλονται κατά κύριο λόγο μέσω των ούρων και μέσω του εντέρου. Για να μη ζορίζονται λοιπόν τα νεφρά σας, δώστε τους μπόλικο νεράκι. Θα τα βοηθήσετε έτσι να «καθαρίσουν» τον οργανισμό πιο σωστά και πιο ανώδυνα.

Επιπλέον, το νερό μας φουσκώνει κι έτσι δεν τρώμε τόσο πολύ όταν πεινάμε. Μια παλιά κλασική συνταγή, που ισχύει και «δουλεύει» μέχρι σήμερα.  Στο ερώτημα τι γίνεται όταν αθλούμαστε, πότε να πίνουμε νερό και αν μπορούμε κατά τη διάρκεια της άσκησης να πίνουμε νερό, έχω να πω τα εξής:

Περισσότερο το καλοκαίρι, το νερό είναι απαραίτητο, ειδικά όταν γυμναζόμαστε. Μισή ώρα πριν ξεκινήσετε την γυμναστική σας, να πιείτε 2-3 ποτήρια.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης πίνουμε περίπου κάθε 20 λεπτά 5-6 γουλιές. Αυτά πολύ γενικά, γιατί υπάρχουν αθλήματα όπως ο Μαραθώνιος, που η πρόσληψη υγρών γίνεται με πιο συγκεκριμένο τρόπο.

Τι ισχύει τώρα, με τα ισοτονικά. Να σας πω. Προσωπικά καταναλώνω ισοτονικά όταν ξέρω ότι θα ιδρώσω πολύ.

Έχω παρατηρήσει ότι με βοηθούν. Προσοχή όμως, γιατί έχουν θερμίδες. Το νερό είναι το μόνο ποτό που δεν έχει θερμίδες. Τα light αναψυκτικά από την άλλη, μπορεί να μην έχουν θερμίδες, αλλά είναι  σκουπίδια!  Μη σας γίνονται συνήθεια.  Οι χυμοί, τώρα: μπορούν να σας ενυδατώσουν, αλλά προσοχή γιατί έχουν ζάχαρη, ακόμη κι αν είναι φυσικοί. Η φρουκτόζη είναι κι αυτή ζάχαρο. Ο καφές παρόλο που έχει διουρητική δράση, υπολογίζεται υγρό. Αν πρέπει δηλαδή να πίνουμε το καλοκαίρι από 2-3 λίτρα νερό, υπολογίστε και τον καφέ και το τσάι. 

Με το αλκοόλ τι γίνεται; Το αλκοόλ παρόλο που είναι υγρό, αφυδατώνει. Αν πίνετε, υπολογίστε για κάθε 1 ποτήρι αλκοόλ, να πίνετε 2 ποτήρια νερό.

Μην ξεχνάτε. Όταν διψάμε, σημαίνει ότι είμαστε αφυδατωμένοι εν μέρει. Η δίψα είναι ένδειξη ότι χρειαζόμαστε υγρά. Αλλά το καλοκαίρι, μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό.

Να πίνετε και χωρίς δίψα.  Ένας πρακτικός τρόπος για να δείτε αν είσαστε επαρκώς ενυδατωμένοι, είναι το χρώμα των ούρων σας. Διάφανα ούρα σημαίνει επαρκής ενυδάτωση, σκούρα ούρα, σημαίνει ότι πρέπει να πιείτε νερό άμεσα.

Λάβετε τα…ποτήρια σας, λοιπόν.

Facebook Comments