Η χώρα μας δεν ευτύχησε να βιώσει καμιά από τις βιομηχανικές επαναστάσεις που προηγήθηκαν, ούτε καν να αποκομίσει τα σχετικά οφέλη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Απεναντίας, εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων ένιωσαν για τα καλά στο πετσί τους τις βιομηχανικές επαναστάσεις εργαζόμενοι σκληρά στα ορυχεία του Βελγίου καθώς και στα εργοστάσια παραγωγής κεφαλαιουχικών και καταναλωτών αγαθών της Γερμανίας.

Λίγο η περιορισμένη έκταση της χώρας και η έλλειψη φυσικών πόρων, λίγο τα συμφέροντα της οικονομικής εγχώριας και ευρωπαϊκής ολιγαρχίας και των πολιτικών τους υπαλλήλων, δυστυχώς δεν δημιουργήθηκαν οι συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας στα πρότυπα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Η χώρα μας παραμένει πιστά προσκολλημένη στο μεσανατολίτικο, μεταπρατικό, παραγωγικό μοντέλο, όπου ο ενδιάμεσος επωφελείται περισσότερο από τον παραγωγό καθώς και από τον τελικό καταναλωτή, επιβάλλοντας έτσι μια διαρκή στασιμότητα στον πρωτογενή τομέα, στη βιομηχανία, στις θέσεις εργασίας και τέλος στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.

Και ενώ στις μέρες μας, όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τρέχουν με σοβαρούς ρυθμούς ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας διαρκώς το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους, η χώρα μας εμφανίζει εμπράκτως μια πολυεπίπεδη και ισχυρότατη αντίσταση στις όποιες αλλαγές μπορούν να φέρουν την οικονομική ανάπτυξη.

Ακόμα και τώρα, μετά από μια δεκαετία οπισθοδρόμησης, οικονομικής εξαθλίωσης και εποπτείας, κυβερνώντες, πολιτικοί και αρμόδιοι, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η πραγματική έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με τις στερήσεις και τις θυσίες του λαού μας ούτε με την πολιτική βοήθεια και τις δηλώσεις συμπαράστασης των εταίρων και δανειστών μας.

Η χώρα μας και η οικονομία της είναι καταδικασμένη να σέρνεται παραγωγικά και για τις προσέχεις δεκαετίες, παρακολουθώντας άπραγη και ανήμπορη, χώρες του πάλαι ποτέ Σοβιετικού μπλοκ όπως η

Ρουμανία και η Βουλγαρία, όχι μόνο να την ανταγωνίζονται αλλά και να την ξεπερνούν.

Η πολυδιαφημιζόμενη καθαρή έξοδος από μνημόνια και μεταμνημόνια, δυστυχώς δεν μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικές δηλώσεις, ευχολόγια και συνέδρια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Οι εθνοσωτήρες της συγκυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι δεν διαθέτουν τις γνώσεις, τη θέληση ούτε την εμπειρία να καταλάβουν ότι το τέρας που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι το χαοτικό έλλειμμα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και αυτό δεν είναι κάτι που διορθώνεται με χαμόγελα, φωτογραφίες και συνέδρια.

Facebook Comments