Στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας προσφεύγει ομάδα επενδυτών στα ομόλογα της Αργεντινής, ζητώντας να απελευθερωθούν πάνω από 200 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει η χώρα στην Bank of New York Mellon.

Τα hedge funds, μεταξύ των οποίων τα Knighthead Master Fund και Quantum Partners, ισχυρίζονται ότι, επειδή τα ομόλογα σε ευρώ που έχουν στην κατοχή τους καλύπτονται με την αγγλική νομοθεσία, δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο της ετυμηγορίας που εξέδωσε λίγο παλαιότερα δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο και μπλόκαρε τις πληρωμές προς τους ομολογιούχους.

Η ακρόαση, που άρχισε τη Δευτέρα, αναφέρεται στην απόφαση του 2012 του Αμερικανού δικαστή Thomas Griesa, που αποφάσισε ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να κάνει πληρωμές σε επενδυτές του εξωτερικού που κατέχουν τα ομόλογά της, αν πρώτα δεν πληρώσει τους αποκαλούμενους «αντιρρησίες» επενδυτές, οι οποίοι δεν αποδέχονται την ανταλλαγή ομολόγων που έγινε το 2005 και το 2010.

Όταν δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους αντιρρησίες ομολογιούχους, η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμής το καλοκαίρι, αν και προσπάθησε να καταβάλει τις πληρωμές στους επενδυτές που κατείχαν τα νέα της ομόλογα.

Τον Ιούνιο, το Μπουένος Άιρες έκανε ανάληψη €225 εκατ. από τον θεματοφύλακα BNY Mellon για τους κατόχους ομολόγων σε ευρώ, αλλά τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης διέταξαν τον θεματοφύλακα να μην κάνει τις πληρωμές. Τα κεφάλαια υπάρχουν σήμερα σε τραπεζικό λογαριασμό στην Αργεντινή.

Η BNY Mellon, την οποία η Αργεντινή προσπαθεί να αντικαταστήσει ως θεματοφύλακα, δήλωσε ότι δεν της επιτρέπεται να δρα κατά τρόπο ενάντιο στην απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, λίγες ημέρες νωρίτερα, κάποιοι Ιταλοί επενδυτές έχασαν την προσπάθεια να ανακτήσουν τις πληρωμές τόκων που καταθέτει η Αργεντινή στην BNY Mellon. Πίσω από αυτές τις διεκδικήσεις, βρίσκεται το ζήτημα των ορίων που τίθενται για τα αμερικανικά δικαστήρια.

Η Αργεντινή και οι κάτοχοι των νέων ομολόγων έχουν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν την ετυμηγορία του δικαστή Griesa για την αντιμετώπιση «επί ίσοις όροις» -pari passu- και να απελευθερώσουν τα διαφιλονικούμενα κεφάλαια.

Στις 9 Δεκεμβρίου θα γίνει ακρόαση υπό τον δικαστή Griesa που θα αποφασίσει αν θα επιτραπεί στη Citigroup να προχωρήσει με την πληρωμή τόκων που έχει προγραμματιστεί να κάνει η Αργεντινή στις 31 Δεκεμβρίου για κάποια από τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν υπό τον νόμο της Αργεντινής.

Επιπλέον, ομοσπονδιακός δικαστής της Αργεντινής απέρριψε πρόσφατα προσφυγή επενδυτών που ζητούσαν πρόσβαση στα «παγωμένα» κεφάλαια της BNY Mellon, και οι επενδυτές αναμένουν τώρα την απόφαση του εφετείου.

Υπάρχει επίσης μια υπόθεση που εκκρεμεί στο Βέλγιο, όπου ομάδα επενδυτών κατέθεσε προσφυγή στην Bank of New York Mellon Βρυξελλών και στη Euroclear Bank στο Βέλγιο, σε μια προσπάθεια να πληρωθούν. Η ακρόαση αναμένεται το 2015

ΠΗΓΗ: FT.com

Facebook Comments