Η κινητήρια δύναμη των αγορών είναι το «κεφάλαιο» και το πως αυτό διαχέεται και αναπαράγεται από την πραγματική οικονομία προς τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή χρήματος και με τα ισχυρότερα ισοζύγια συναλλαγών δεν είναι άλλες από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Το 2014, λίγο πριν από την κατάρρευση των τιμών του μαύρου χρυσού, οι χώρες του ΟΠΕΚ είχαν έσοδα της τάξης του $1,6 τρισ. και αυτό σε μεγάλο βαθμό δικαιολογεί απόλυτα και την ισχυρή περίοδο που πέρασαν οι αγορές μετοχών.

Αρχικά, οι υψηλές τιμές πετρελαίου λειτουργούν σταθεροποιητικά για τις χώρες του ΟΠΕΚ αλλά και τις εκτός αυτού, καθώς βοηθούν στην απρόσκοπτη εκτέλεση του προϋπολογισμού τους αλλά και στην ολοκλήρωση των τεράστιων επενδυτικών projects τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα έσοδα από το πετρέλαιο μειώνουν την εξάρτηση από τον εξωτερικό δανεισμό και με αυτό τον τρόπο προσφέρουν μια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Στη συνέχεια, τα υπέρογκα κέρδη από το πετρέλαιο, γεμίζουν τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία, τα οποία αποτελούν και τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επενδύσεις σε μετοχές αλλά και σε real economy. Η παγκόσμια σταθερότητα, αποκτάται και με τις αγορές αμερικανικών ομολόγων αλλά και δολαρίου καθώς οι συναλλαγές γίνονται με το αμερικανικό νόμισμα.

Η άνοδος των τιμών, σε συνδυασμό και με την αύξηση της ζήτησης, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο, αποτελεί ένα ισχυρό σήμα ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατακόρυφη πτώση των αποθεμάτων που στηρίζουν την άνοδο των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα.

Επενδυτικές ευκαιρίες

Μετοχές – Ομόλογα – ETFs

Όπως είχα επισημάνει και σε σχετική ανάλυση προ μηνών, ο αμερικανικός ενεργειακός κλάδος, προσφέρει μια συγκλονιστική επενδυτική ευκαιρία τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα.

Η πτώση του πετρελαίου, έφερε τη ραγδαία πτώση των τιμών των ομολόγων, τη μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και την εκτόξευση των αποδόσεων. Η προσεκτική ανάλυση των εταιριών, μπορεί να αποκαλύψει εξαιρετικές περιπτώσεις με αποδόσεις που προσεγγίζουν ακόμα και το 20%.

Σημαντικές αποδόσεις καταγράφουν ήδη και πολλά ETFs που επενδύουν σε διάφορους κλάδους που σχετίζονται με την παραγωγική αλυσίδα του μαύρου χρυσού. Κάποια από αυτά, μόλις πραγματοποίησαν σημαντικές διασπάσεις πολυετών επιπέδων και ο ουρανός φαίνεται να είναι καταγάλανος.

Συνάλλαγμα

Η πρώτη σκέψη των περισσοτέρων πηγαίνει στα commodity currencies και δη στο CAD. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες μεταβλητές που σε πολλές περιπτώσεις κάνουν αυτή την επιλογή επικίνδυνη.

Παραδοσιακά, το EUR είναι αυτό που κερδίζει σημαντικά από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η πρόσφατη διορθωτική κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο EUR/USD, θα αποτελέσει ένα καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές.

Facebook Comments