Η περασμένη εβδομάδα δε μπορεί να ξεχαστεί εύκολα από τους traders εμπορευμάτων και κυρίως από αυτούς που ασχολούνται με τα ενεργειακά εμπορεύματα. Το πετρέλαιο δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις με αποτέλεσμα να βρεθεί 14,0% χαμηλότερα, σε εβδομαδιαία βάση, ενώ από τα υψηλά του καλοκαιριού οι απώλειες φθάνουν το 36,0%.

Το πετρέλαιο αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση εμπορεύματος καθώς έχει ειδική βαρύτητα τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αποτιμήσουμε όσον το δυνατόν ακριβέστερα ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στις χρηματιστηριακές αγορές. Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια τόσο μεγάλη πτώση έχει δημιουργήσει ευκαιρίες.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα ακριβώς εξαιτίας του ρόλου που το πετρέλαιο διαδραματίζει στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και το πως συνδέεται με τις μετοχές. Στην απλή ανάγνωση της οικονομικής θεωρίας, οι αυξημένες τιμές πετρελαίου σημαίνουν αυξημένη ζήτηση που δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία διατηρεί σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό μετοχές και πετρέλαιο έχουν μια πολύ μεγάλη θετική συσχέτιση. Η τεράστια πτώση του πετρελαίου θα μπορούσε να επιφέρει απώλειες στον S&P 500, αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για σοβαρή μείωση της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία.

Ως εκ τούτου, αν υπάρξει μια πτώση στις μετοχές αυτή πιθανότατα θα είναι προσωρινή και θα έχει προκύψει από το «σπάσιμο» της ροής κεφαλαίων από τις χώρες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς την Αμερική. Είναι γνωστό ότι τα κέρδη από το πετρέλαιο πηγαίνουν σε αγορές μετοχών από τα τεράστια sovereign funds των Αράβων. Είναι λοιπόν πιθανό, οι Άραβες να αναζητήσουν ρευστότητα από τις μετοχές που κατέχουν σε επίπεδα του 2008.

Που υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες;

Ο πρώτος κλάδος που έχει γίνει ελκυστικός είναι ο κλάδος ενέργειας, οι μετοχές του οποίου έχουν σημειώσει πτώση περίπου 20% το τελευταίο εξάμηνο. Ήδη τα hedge funds τοποθέτησαν $4,4 δισ. στο τρίτο τρίμηνο του 2014 και μάλιστα μετά από πωλήσεις 5 συνεχόμενων τριμήνων. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να προσφέρουν συγκινήσεις για τους επενδυτές του κλάδου ενέργειας.

Ευκαιρίες όμως αναμένεται να υπάρξουν και στις χρηματιστηριακές αγορές. Ο λόγος είναι απλός. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου στηρίζει την ανάπτυξη και αυτό με τη σειρά του προεξοφλείται στις αγορές μετοχών. Η πτώση των τιμών ενέργειας αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή για τις εταιρίες. Ήδη οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή αναπροσαρμόζονται ανοδικά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλα τα χρηματιστήρια αφού κάθε χώρα έχει διαφορετική σχέση με το πετρέλαιο. Ποιες είναι οι χρηματιστηριακές αγορές που γίνονται ελκυστικότερες με την πτώση του πετρελαίου και ποιες αναμένεται να δουν εκροές κεφαλαίων; Το παρακάτω γράφημα είναι κατατοπιστικό.


 
Ευκαιρίες όμως υπάρχουν και στα νομίσματα. Η πτώση του πετρελαίου συμπαρασύρει το δολάριο Καναδά, τη νορβηγική Κορώνα, το μεξικάνικο δολάριο και το ρούβλι. Όλα θετικά συσχετισμένα με το πετρέλαιο. Οι επενδυτές οφείλουν να τα βάλουν υπό την παρακολούθησή τους για τους επόμενους μήνες.

Σημεία που χρειάζονται προσοχή

Παρόλα αυτά, ως επενδυτές πρέπει να έχουμε την απάντηση σε κάθε διαφορετικό σενάριο. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα γεγονότα που θα πρέπει να προσέξουμε.

Οι μετοχές εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα ακριβές όποιο και αν είναι το μέτρο αποτίμησης που θα χρησιμοποιήσουμε. Το μοναδικό σημείο που προσφέρει μια ασφάλεια είναι ότι σε κάποιες μετρήσεις, υπάρχει ακόμα μια απόσταση από τα επίπεδα του 2000. Παρακάτω υπάρχει η αποτίμηση με βάση την ενσωμάτωση του πληθωρισμού.

Ένα ακόμα σημείο ανησυχίας είναι και το γεγονός ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες είναι υπεύθυνες για το 15-20% της έκδοσης high yield ομολόγων. Αν για κάποιο λόγο χαθεί η πίστη στα high yield ομόλογα (ήδη υπάρχουν σημαντικές πωλήσεις) οι πετρελαϊκές εταιρίες θα συμπαρασύρουν τον S&P 500.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες για τις αγορές. Αν οι επενδυτές πιστεύουν ότι δεν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, όπως πιστεύει και ο γράφων, τότε τα σενάρια που πρέπει να επιλέξουν είναι παραπάνω από εμφανή.

Facebook Comments