Ο Mario Draghi έχει αποφασίσει να ενεργήσει εντός των επόμενων συνεδριάσεων της ΕΚΤ με ένα πλήρες ευρωπαϊκό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού και της υποτονικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή υποχώρησε στο 0,3% (χαμηλά 5 έτών), μία εβδομάδα πριν από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2014, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου θέτοντας νέους φόβους για τη δυναμική του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα με τα inflation swap 5y5y να πέφτουν κάτω από το 1,44% για πρώτη φορά φέτος.

Η ανάλυση των συνιστωσών του πληθωρισμού, ωστόσο, δείχνει σημαντική πτώση των τιμών της ενέργειας (η ενέργεια αποτελεί το 11% της μέτρησης του πληθωρισμού για την EZ) στο -2,5% από 0,1% τον Ιούνιο.

Από την άλλη μεριά οι τιμές των τροφίμων έχουν βελτιωθεί κατά κάποιο τρόπο, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν αδύναμες. Συνολικά η δυναμική του πληθωρισμού παραμένει ακόμα ισορροπημένη βάση των χαμηλών τιμών της ενέργειας, ενώ η τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να φέρει πονοκέφαλο στους αξιωματούχους της ΕΚΤ όσον αφορά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής κατά τους προσεχείς μήνες.

QE τον Δεκέμβριο ή το 1ο τρίμηνο του 2015;

Ο κίνδυνος για ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει χαμηλός για τη Δεκεμβρίου με βάση τα θετικά στοιχεία κυρίως από τη Γερμανία με την ΕΚΤ ψάχνει για τη μεγάλη παρέμβαση στο πρώτο τρίμηνο του 2015 εφόσον δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα τα TLTROs. Η μεγάλη πτώση στις τιμές της ενέργειας κατά 15-20% στον τελευταίο μήνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της τελικής ένδειξης του HICP στο 0,1% -0,2% κατά τους επόμενους μήνες, ένα θέμα που θα μπορούσε να προκαλέσει εισαγωγή αντισυμβατικών μέτρων, σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει δημόσιο χρέος της τάξης των 500 δις. κατά το πρώτο τρίμηνο όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος Constancio, αλλά ο Weidmann της Bundesbank είναι σαφώς ενάντια σε αυτό, αυτή τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, αν παραμείνουμε στη ρητορική της ΕΚΤ υπό τον Mario Draghi ότι ο ισολογισμός θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι τα υψηλά 2012  (> 3 τρισεκατομμύρια), μπορούμε να κάνουμε κάποιες υποθέσεις για το EUR/USD και την επόμενη κίνησή του μέσα στους επόμενους μήνες. Πιθανή απόφαση QE κατά τους επόμενους μήνες αναγκάζοντας τον ισολογισμό της ΕΚΤ να επιστρέψει στα υψηλά 2012 στα € 3 τρισ. θα μπορούσε να στείλει το EUR/USD πίσω στα χαμηλά 2012 και την περιοχή του 1,2200/ 1,2250.

Από τεχνικής άποψη, μεσοπρόθεσμα, οι μεγαλύτερες αντιστάσεις βρίσκονται στο 1,2500 / 1,2550 (50 DMA), ωστόσο κάθε διόρθωση κίνηση προς τον 100 DMA κοντά στο 1,2800 θα φέρει περισσότερους πωλητές για το στόχο του 1,2200.

Facebook Comments