Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει η πολιτική μελλοντολογία. Σε κάθε σημείο καμπής αρχίζουν οι προβλέψεις για το πιθανό μέλλον της Ελλάδας, αν η Τρόικα κλείσει τις κάνουλες του δανεισμού, αν πέσει η κυβέρνηση, αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, αν ξαναγυρίσουμε στη δραχμή…

Πρώτη Ιουλίου 2015. Η Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμών, εντός και εκτός. Σταματά προσωρινά η αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους. Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του δημοσίου αμείβονται με δελτία/κουπόνια σίτισης και ένδυσης, που δεν ξεπερνούν το 60% του ονομαστικού τους μισθού. Αντί μισθού τους παρέχεται ατέλεια και φοροαπαλλαγή, δωρεάν είσοδος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και «πάγωμα» των οφειλών τους προς τράπεζες και ΔΕΚΟ, μέχρι νεωτέρας. Οι ιδιωτικές συμβάσεις και συμφωνητικά των ΔΥ, συμπεριλαμβανομένων των ενοικίων, δεν καταγγέλλονται. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών που ενοικιάζονται σε ΔΥ απολαμβάνουν επίσης φοροαπαλλαγής για ποσό διπλάσιο του δηλωθέντος ενοικίου, μέχρι την αποκατάσταση των πληρωμών. Οι προμηθευτές του δημοσίου εξοφλούνται σε ετήσια ομόλογα σταθερού επιτοκίου 3% και εγγύησης δημοσίου, που δεν μπορούν να «κουρευτούν».

Καταργείται ο ΦΠΑ και αντικαθίσταται με φόρο κατανάλωσης 5% για τα τρόφιμα, 10% για τα καύσιμα και 15% για τα καταναλωτικά αγαθά. Το ποσό αυτό αποδίδεται απευθείας στα κρατικά ταμεία και οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται κάθε άλλης φορολογικής επιβάρυνσης, άμεσης ή έμμεσης, ανεξαρτήτως τζίρου ή κερδών. Οι εργοδότες καταβάλλουν επί 1 έτος μόνο τις εισφορές που αντιστοιχούν σε περίθαλψη και όχι σε σύνταξη. Για τα αγαθά πρώτης ανάγκης, πχ τρόφιμα ελέγχεται η κερδοσκοπία με όρους «κοστοστρέφειας» και «εύλογου κέρδους».

Πρώτη Ιανουαρίου 2016. Η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Οι εισαγωγές περιορίζονται στο ελάχιστο και αφορούν μόνο καύσιμα και τρόφιμα βασικής διατροφής (γάλα, κρέας, σιτηρά). Σε όλες τις εισαγωγές – πλην καυσίμων – επιβάλλονται δασμοί και ποσοστώσεις. Οι εξαγωγές πριμοδοτούνται με καθεστώς ατέλειας, ίσο με τον τζίρο των εξαγωγών. Η εγχώρια κατανάλωση βασίζεται κυρίως στα εγχώρια προϊόντα. Οι αγρότες επιστρέφουν σε καθεστώς φορολογικής ατέλειας, πλην του φόρου καυσίμων σε ποσοστό έως 10%. Ο ΟΓΑ καλύπτει μόνο περίθαλψη και βασική σύνταξη των αγροτών άνω των 65.

Το νέο νόμισμα της Ελλάδας λέγεται Φοίνικας. Σαν το πρώτο νόμισμα του νέου Ελληνικού κράτους μετά την Επανάσταση του ’21, σαν το πουλί που γεννιέται ξανά μέσα από τις στάχτες του. Η διεθνής ισοτιμία γίνεται… όσο μας εξυπηρετεί για να έχουμε ανταγωνιστικές εξαγωγές και αύξηση του τουρισμού. Και ναι, στις τουριστικές περιοχές οι συναλλαγές θα γίνονται και σε Δολάρια ή Ευρώ, τα οποία θα μπορούν να κατατίθενται στις τράπεζες χωρίς περιορισμούς. Φυσικά για ένα διάστημα θα υπάρχει περιορισμός στο τουριστικό συνάλλαγμα των Ελλήνων, αλλά η έννοια «Έλληνας τουρίστας» θα είναι όπως λέγαμε κάποτε «Αλβανός τουρίστας».

Πρώτη Ιουλίου 2016. Αποκαθίσταται σταδιακά η ροή πληρωμών και μέρους του εξωτερικού χρέους, που δεν υπερβαίνει όμως το 60% του ΑΕΠ.

Φυσικά μεταξύ αυτών των ημερομηνιών θα επικρατήσει αρκετός πανικός, καταστροφολογία, θα έρθουν οι εξωγήινοι, θα περάσει ο Κομήτης του Χάλεϋ, θα συγκλονιστεί η ευρωζώνη και η «ενωμένη» -μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε, που έλεγε και ο Ηλιόπουλος – Ευρώπη, οι Γερμανοί θα ακυρώσουν τις διακοπές στην Ελλάδα… ή μήπως θα αυξηθούν κατακόρυφα οι κρατήσεις;

Φυσικά για ένα διάστημα θα είμαστε και επισήμως πτωχοί. Γιατί τώρα είμαστε ανεπισήμως. Η μόνη διαφορά θα είναι ότι δεν θα είμαστε μέσα στην μιζέρια γιατί όλοι θα βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Δεν θα αγοράζουμε καταναλωτικά προϊόντα. Θα το εξηγήσουμε και στα παιδιά μας στα σχολεία: Η πατρίδα μας χρειάζεται τη στήριξή μας. Αγοράζουμε μόνο Ελληνικά προϊόντα.

Μετά τις πρώτες ημέρες πανικού, κανιβαλισμού και πλιάτσικου, ο εθελοντισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη θα αυξηθούν κατακόρυφα. Τα σαββατοκύριακα, αντί εξορμήσεων και εκδρομών, θα γυρνάμε την επαρχία οικογενειακώς (με λεωφορείο) και θα μαζεύουμε εθελοντικά τα πορτοκάλια και τις ελιές από τα δέντρα που τώρα σαπίζουν, γιατί δεν πηγαίνει κανείς να τα μαζέψει. Θα βοηθάμε τους αγρότες στις εργασίες, με αμοιβή τις προμήθειες της εβδομάδας. Έτσι θα βελτιωθεί και η φυσική μας κατάσταση, με απεριόριστα θετικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Πιθανόν να κλείσουν μερικά γυμναστήρια. Το τσιγάρο θα το κόψουμε έτσι και αλλιώς, εκτός αν μαζεύουμε μόνοι μας τα καπνά. Τέρμα το ουίσκι και η βότκα, μόνο τσίπουρο οικιακής παραγωγής. Λέτε να κλείσουν τα μπαρ και οι καφετέριες; Μπορεί. Λέτε να γλιτώσουμε την γκρίνια των πιτσιρικάδων για το χαρτζιλίκι; Μπορεί και αυτό.

 

Facebook Comments