…Υπάρχει η εντύπωση στην αγορά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα επί της ουσίας στις τράπεζες, παρά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή τους, εντός του Μαΐου. Οι διοικήσεις αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν, παρά το γεγονός ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επί της ουσίας θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Εκείνο το οποίο προσδοκούν όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά είναι η ανάταση της οικονομίας. Από το 2008 κι έπειτα, οι τράπεζες ήταν σαν να απείχαν από την οικονομία, παρά τα μεγάλα πακέτα διάσωσης, ως εγγυήσεις. Σημαντικό, σπουδαίο χρήμα δεν έπεσε στην αγορά. Σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων έκλεισαν το οξυγόνο. Οι επιχειρήσεις έκλεισαν και κόσμος και λαός οδηγήθηκαν στην ανεργία.

…Θέλετε γιατί υπάρχει η τρόικα, θέλετε γιατί υπάρχει αυξημένη εποπτεία, αυτή τη φορά τα ψέματα τελείωσαν για τις τράπεζες και θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν να επιτελέσουν έναν σπουδαίο κοινωνικό ρόλο. Διότι ο πρώτος που θα εισηγηθεί να πληρώσουν το μάρμαρο οι μέτοχοι και οι καταθέτες είναι ο γνωστός εκείνος που εισηγήθηκε την τραγωδία των καταθέσεων στην Κύπρο. Και λέγεται τρόικα.

…Επίσης, σύμφωνα με την αγορά πάντα, αναμένεται να δούμε και δράματα. Ακριβώς πριν από έναν χρόνο και πριν περάσει η ΑΤΕ στην Πειραιώς (η «καλή» ΑΤΕ), ο τότε διοικητής της κ. Θ. Πανταλάκης είχε δηλώσει ότι οι τράπεζες όταν βλέπουν θνησιγενείς περιπτώσεις επιχειρήσεων, θα τραβούν τον σωλήνα, προκειμένου να επέλθει κάθαρση στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή.

…Αυτά τα γράφουμε σήμερα, για να καταδείξουμε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση ξεκινάει μία νέα σελίδα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά και για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς που συναλλασσόμαστε μαζί του ή παίζουμε με τις μετοχές του. Τα λεφτά που έχουν μπει στις τράπεζες, ας μη γελιόμαστε, είναι άλλων, τρίτων και μέσα σε τρία χρόνια θα θελήσουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω?

…Ενα απλό δάνειο, καταναλωτικό, ή μία πιστωτική κάρτα αν «ρυθμίσετε», θα διαπιστώσετε ότι η αποπληρωμή τους με τις νέες, καινούργιες δόσεις, θα διαρκέσει πάνω από επτά χρόνια και φτάνει μέχρι τα 15. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Με όσους μοιράστηκα το περιστατικό αυτό, είπαν ότι τόσο θα διαρκέσει και η κρίση στη χώρα?

…Κατά τα άλλα, σήμερα η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος για τα βήματα που έχει κάνει ως προς τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Το «αουτσάιντερ», που ξεκίνησε λίγα μέτρα πίσω από τις πιο έτοιμες, Πειραιώς και Alpha, βρίσκεται στον δρόμο εξεύρεσης κεφαλαίων, δημιουργώντας την αίσθηση ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, προκειμένου να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Και όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρει, διότι χρειάζεται ένας ημικρατικός τραπεζικός πυλώνας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

…Σε ό,τι δε αφορά στην πορεία της αγοράς, ο Μάιος θα είναι ένας μήνας έντονων διακυμάνσεων και χαμηλής ρευστότητας, αφού αυτή θα κατευθυνθεί προς τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση μέχρι και τον Ιούνιο, που η αγορά θα έχει κλείσει έναν χρόνο μετά τις εκλογές και τη συγκρότηση κυβέρνησης, εκφράζεται η ελπίδα για μία σωρευτική άνοδο από πέρυσι, της τάξης του 50%. Εκτίμηση που δεν απέχει από την πραγματικότητα, αν θυμηθούμε τη συμπεριφορά του δείκτη στο πρώτο δίμηνο του 2013. Με τη διαφορά όμως, ότι τότε υπήρχαν σε κεφαλαιοποίηση και τα 7 δισ. ευρώ της Coca-Cola, τα οποία έχουν αντικατασταθεί από τις κεφαλαιοποιήσεις του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ.

 

Σταύρος Χαρίτος

Facebook Comments