Τεράστιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, όπως επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch σε σημερινό της report.

Στην έκθεσή της δημοσιεύει πάνω από 30 γραφήματα που δείχνουν τόσο την πρόοδο των ελληνικών τραπεζών όσο και τα συνεχιζόμενα εμπόδια που υπάρχουν στον να αποτελέσουν ελκυστικό “asset” για τους επενδυτές. Αυτά τα διαγράμματα απεικονίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά τη μείωση των επισφαλειών, την κλίμακα του προβλήματος του κεφαλαίου,  τη σημασία της βελτίωσης του ρυθμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και το ότι αυτή η διαδικασία απλά αναβάλλει τις περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των ακινήτων.

Παράλληλα, απεικονίζουν το ότι υπήρξε μερική βελτίωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά εν μέρει αυτό οφείλεται στις μικρότερες χρηματοδοτήσεις των δανειοληπτών λόγω της απομόχλευσης. Πάντως, όπως τονίζει η BofA, χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κόστους, ειδικά επειδή τα έσοδα ενδέχεται να συνεχίσουν να μειώνονται περαιτέρω.

Για αυτόν τον λόγο, όπως επισημαίνει, έχει αρνητική στάση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και συστήνει για τις Eurobank και Εθνική ουδέτερη στάση, ενώ για την Alpha Bank και την Πειραιώς συστήνει underperfom. Για την Εθνική μειώνει την τιμή στόχο στα 0,31 ευρώ, από 0,32 ευρώ προηγουμένως, ενώ για την Eurobank αυξάνει την τιμή – στόχο στα 1,17 ευρώ, από 1,14 ευρώ προηγουμένως. Για την Alpha Bank και την Πειραιώς, διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές στόχους στα 1,60 ευρώ και στα 3,23 ευρώ αντίστοιχα.

Η Αθήνα είναι πιο αισιόδοξη, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει

Μετά το ταξίδι της BofA στην Αθήνα που ακολούθησε τη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος, οι Έλληνες αξιωματούχοι και τραπεζίτες εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι γύρω από τις μακροοικονομικές προοπτικές. Επίσης, η ανακοίνωση του ΔΝΤ επεσήμανε πως υπάρχουν “σημαντικά κληροδοτήματα από την κρίση που μπορεί να “παρεμποδίσουν την ταχύτερη ανάπτυξη”, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για βελτίωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, την ενίσχυση της διακυβέρνησης του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών.

Η επίδραση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών φαίνεται αδύναμη μέχρι στιγμής

Η αργή πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οδηγεί στη διατήρηση των NPEs και στις τέσσερις τράπεζες σε μεγάλο βαθμό σε αμετάβλητο επίπεδο. Το ποσοστό ολοκλήρωσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φαίνεται χαμηλό, με τις τράπεζες να σημειώνουν αρκετά σημεία που αποτελούν εμπόδιο στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των ακινήτων οι οποίες τίθενται πολύ υψηλά στους πλειστηριασμούς καθώς και των προβλημάτων του κτηματολογίου.

Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες είχαν μέχρι στιγμής μικρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των στρατηγικών κακοπληρωτών.  Από τις ελληνικές τράπεζες που καλύπτει η BofA, η Εθνική Τράπεζα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο NPEs τα οποία αφορούν στεγαστικά δάνεια. Επίσης σημειώνει ότι έγιναν τροποποιήσεις στην αφερεγγυότητα των νοικοκυριών στην δ αξιολόγηση, από τις οποίες δεν έχει φανεί ακόμη ο αντίκτυπος.

Μην περιμένετε ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων

Η BofA δεν αναμένει ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα βλέπει κινδύνους εάν οι τράπεζες βγάλουν το real estate από τα βιβλία τους.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς, τα ακίνητα που πωλούνται από τη δική της πλατφόρμα, έχουν δώσει προσφορές 11% χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς, κατά μέσο όρο. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Ιρλανδίας, η αμερικάνικη τράπεζα δεν περιμένει η ελληνική αγορά ακινήτων να υποστηριχθεί από έλλειψη προσφοράς  και χαμηλούς φόρους περιουσίας. Όπως προσθέτει, ενώ η Ισπανία είδε μια ήπια ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών τα τελευταία χρόνια, οι επαναλαμβανόμενοι φόροι ιδιοκτησίας είναι πολύ χαμηλότεροι από ό, τι στην Ελλάδα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments