Άναυδος μένει ο πολιτικός ή οικονομικός αναλυτής από την κυνική απόκρυψη από το λαό και τη σκόπιμη διαστρέβλωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και της Κυβέρνησης του γεγονότος της δημοσιονομικής και τραπεζικής χρεοκοπίας στην οποία περιήλθε η χώρα. Από την 1η Ιουλίου 2015 η Ελλάδα, επ’ αφορμή της μη πληρωμής των δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και της μη συμφωνίας με τους εταίρους βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας. Είναι η 6η χρεοκοπία της Ελλάδος σε περίοδο ειρήνης (1843, 1860, 1897, 1923, 1932, 2015) και η πρώτη προηγμένου κράτους μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Η προσφυγή σε δημοψήφισμα και η αναμενόμενη πολωτική δημόσια συζήτηση γύρω από αυτό,  ακόμη και αν τελικά αυτό ματαιωνόταν για προφανείς πρακτικούς ή πολιτικούς λόγους, αποδείχθηκε μια εξαιρετική ιδέα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το θλιβερό γεγονός της χρεοκοπίας και των επιπτώσεών της. Το δημοψήφισμα χρησιμοποιείται ως προπέτασμα καπνού για να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες αποτυχίας της «σκληρής» διαπραγμάτευσης που επεχείρησε επί 5μηνο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η οποία κατέληξε στη χρεοκοπία και τις κλειστές τράπεζες. Μέσω της παντελούς ανακριβούς και ψευδούς καταγγελίας της κυβέρνησης ότι οι κλειστές τράπεζες αποτελούν την τιμωρία των ευρωπαίων προς τους Έλληνες για την επιθυμία διεξαγωγής δημοψηφίσματος, το δημοψήφισμα χρησιμοποιείται ως εργαλείο εκ νέου αναμόχλευσης των αντιγερμανικών, αντιευρωπαϊκών και αντικαπιταλιστικών αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας, πρόσφορο δηλ. εργαλείο πολλών ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν, το οποίο όμως απομακρύνει αντί να φέρνει εγγύτερα λύση στο αδιέξοδο.

Οφείλουμε ωστόσο να εξηγήσουμε ώστε να γίνει ξεκάθαρο και στο μυαλό όσων δεν είναι ειδικοί. Η πρωτοφανής για προηγμένη χώρα της Ευρώπης ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρήσεων από την τραπεζική αργία και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, σε αντίθεση με όσα προκλητικά και ψευδή διατείνεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, έστω και προκλητικά καθυστερημένου (έπρεπε να είχε γίνει το 2010 ή τον Απρίλιο-Μάιο φέτος). Τα όσα δραματικά ζει η ελληνική οικογένεια και η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση είναι αποκλειστική ευθύνη και συνέπεια της απόφασης της Ελληνικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με του εταίρους, να βρεθεί έτσι εκτός προγράμματος προσαρμογής στις 30/6 δηλ. να αρνηθεί την συνδρομή/χρηματοδότηση (δόσεις, ELA) των εταίρων-δανειστών της. Η ελληνική κυβέρνηση, σκοπίμως όπως άλλωστε διατείνεται πλέον επισήμως άφησε να εκπνεύσει το Φεβρουάριο η πρώτη 2μηνη και τώρα η δεύτερη 4μηνη αυτή τη φορά παράταση του προγράμματος την οποία η ίδια είχε ζητήσει στα τέλη Φεβρουαρίου 2015, χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους «θεσμούς»/τρόικα, προκειμένου δήθεν να διαπραγματευτεί από ισχυρότερη θέση.

Καθόλη τη διάρκεια της κρίσης, άπαντες οι οικονομολόγοι γνωρίζαμε, όπως όφειλαν να γνωρίζουν και οι κ.κ. Τσίπρας, Βαρουφάκης, Παππάς, Φίλης και λοιποί θαυμαστές των λατινοαμερικάνικων επαναστάσεων αλλά εχθρών της προηγμένης Ευρώπης, των αριθμών και των στοιχείων, ότι χωρίς μνημόνιο και πρόγραμμα, διακόπτεται η παροχή έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού του ELA και παραλύει το τραπεζικό σύστημα και μέσω αυτού όλη η οικονομία. Αυτός ο υπαρκτός εκ των πραγμάτων εκβιασμός καθόλη τη διάρκεια της κρίσης ήταν γνωστός στις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες διαπραγματεύονταν πάντοτε με αυτό το μαχαίρι στο λαιμό. Οι νυν κυβερνώντες τώρα το ανακάλυψαν! Ερασιτέχνες ή εγκληματίες; Στην περίπτωση τούτης της κυβέρνησης έχουμε ή εγκληματική άγνοια ή εγκληματική πρόθεση…

Η Ελλάδα χρεοκόπησε την 1η Ιουλίου 2015, παρά την τιτάνια προσπάθεια και τις αιματηρές θυσίες των πολιτών της, αλλά και την γενναιόδωρη χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ των 185 κρατών-μελών του και των 18 υπολοίπων κρατών τη ζώνης του ευρώ, την μεγαλύτερη που έχει δεχτεί ποτέ κράτος στην οικονομική ιστορία. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί επισήμως το γεγονός  από το ΔΝΤ, αλλά και από την ΕΚΤ αφού πλην κάποιας έκτακτης ή ραγδαίας εξέλιξης θα είναι αδύνατη και η πληρωμή των υποχρεώσεων προς αυτήν στα μέσα Ιουλίου. Οι ευθύνες  προκύπτει από τα δεδομένα ότι ανήκουν κυρίως στην ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε το 2009 όταν είχε 36 δισεκ. έλλειμμα (15% του ΑΕΠ) και χρεοκόπησε σήμερα για σχεδόν μηδενικό έλλειμμα! Δεν χρεοκόπησε το 2011 όταν είχε δαπάνες πληρωμής τόκων δημοσίου χρέους 16 δισεκ (7% του ΑΕΠ) και χρεοκόπησε τώρα που οι πληρωμές τόκων ήταν μόλις 5,6 δισεκ. (περί το 3% του ΑΕΠ)! Δεν χρεοκόπησε το 2011 όταν είχε τεράστια ύφεση -9%, και χρεοκόπησε τώρα που η ανάπτυξη ήταν ελαφρώς θετική (+0,7% το 2014 από -4% το 2013 και -6,6% το 2012) για πρώτη φορά μετά από 6 έτη συνεχούς ύφεσης !

Η κατάληξη αυτή ήθελε προσπάθεια, αν όχι εξ αρχής πρόθεση και σχέδιο…

Οι ευθύνες είναι τεράστιες και σε πολλούς…

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες… 

Facebook Comments