Το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, με ανάρτησή του στο Facebook τοποθετήθηκε για τα όσα έγιναν την Τετάρτη στη Φιλοσοφική, όπου καθηγητές επιχείρησαν να αποτρέψουν την είσοδο των μελών του στο γραφείο που έχει καταληφθεί.

«Με την κυρία Φουντοπούλου ήταν 15 καθηγητές και διοικητικοί και 3 μπράβοι από το Μενίδι. Με την συλλογικότητα μας περίπου 100 φοιτητές και διοικητικοί. Αυτό για να ξέρουμε τους συσχετισμούς που υπήρξαν σήμερα. Επι σειρά ετών η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ πηγαίνουν σε καθηγητές λίστα με φοιτητές των παρατάξεων τους για να τους περάσουν στα μαθήματα. Το ρουσφέτι καλά κρατεί. Αυτά( και πολλά άλλα) θα προσπαθήσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις να τα πολεμήσουμε. Την ανομία που έχουν επιβάλλει η νεολαία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια θα την ΠΑΤΑΞΟΥΜΕ», έγραψε στο Facebook o Γιώργος Καλαϊτζίδης.

Στο μεταξύ, σε συμβολική αναστολή της Φιλοσοφικής Σχολής προχωράει σήμερα η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Κοσμητεία της σχολής μετά τα χθεσινά επεισόδια έξω από τηn περιβόητη αίθουσα 516.

Διδάσκοντες και διοικητικοί υπάλληλοι διαπληκτίστηκαν με μέλη του Ρουβίκωνα έξω από την αίθουσα που η αναρχική συλλογικότητα έχει καταλάβει και έχει «χρίσει» ως στέκι της εδώ και μία εβδομάδα. Χθες το πρωί ήταν το προκαθορισμένο «ραντεβού» στο στέκι του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή. Η αναρχική συλλογικότητα το είχε ανακοινώσει από την προηγούμενη Τετάρτη στην ιστοσελίδα της μετά από κατάληψη σε αίθουσα της σχολής.

Το πρωί όμως, ο τοίχος και η πόρτα έξω από την αίθουσα είχαν βαφτεί πάλι στα χρώματα εσωτερικά του κτιρίου και η Κοσμητεία της σχολής μαζί με καθηγητές είχαν σχηματίσει μία ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το χώρο ώστε να μην ανοίξει το στέκι. Στη συνέχεια εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: «Η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία, αξιοπρέπειά της και την απρόσκοπτη λειτουργία της. Ο χώρος 516 βρίσκεται στη διάθεση της Φιλοσοφικής Σχολής», η οποία συνοδευόταν από μία φωτογραφία των διδασκόντων και της Κοσμητείας έξω από το χώρο.

Μέλη του Ρουβίκωνα λίγο μετά τις 10 έφτασαν στο σημείο, αντίκρισαν την ανθρώπινη αλυσίδα και ξεκίνησε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μερών. Η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου σημείωσε στον «Ε.Τ.» ότι έγινε προσπάθεια από την πλευρά των μελών να παρουσιαστούν ως φοιτητές, όμως ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία της συλλογικότητας δεν έχει την αποδοχή που περίμενε ο Ρουβίκωνας. . Η ανθρώπινη αλυσίδα διατηρήθηκε μέχρι τη 1 το μεσημέρι μπροστά από την αίθουσα, όταν όμως οι πανεπιστημιακοί αποχώρησαν, τα μέλη της συλλογικότητας προχώρησαν σε κατάληψη της αίθουσας, ενώ στον τοίχο έγραψαν «Φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνας».

Οι πρυτανικές αρχές και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής εξέδωσαν λίγες ώρες μετά ανακοίνωση στην οποία ενημέρωναν ότι σήμερα προχωρούν σε συμβολική αναστολή λειτουργίας. Μετά τα σημερινά γεγονότα, οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σθεναρή βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας. Κύριο μέλημά τους παραμένει η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής».

Στην Πολιτεία απευθύνθηκε και η Σύνοδος Πρυτάνεων, η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση σημείωσε ότι η ανοχή στις ενέργειες αυτές υποδηλώνει αδυναμία υπεράσπισης όχι μόνο της τάξης και της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας και καλλιεργεί στους νέους τον εθισμό στην αυθαιρεσία και τον εκφοβισμό. «Επειδή σε μια συντεταγμένη Πολιτεία η αντιμετώπιση έκνομων πράξεων και πράξεων βίας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, επειδή οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως ασύμβατες με την ακαδημαϊκή λειτουργία, επειδή η καλλιέργεια του μίσους και της αυθαιρεσίας είναι ό,τι πιο ξένο προς την επιστήμη, καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της. Σε λίγο θα είναι πολύ αργά», καταλήγει.

Νωρίτερα, σύσσωμο το ΕΚΠΑ (Κοσμητεία Φιλοσοφικής, Πρυτανεία και διοικητικοί υπάλληλοι) είχαν ζητήσει την αποχώρηση του Ρουβίκωνα από τη σχολή, ενώ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία μελών ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) είχε καλέσει τα πανεπιστημιακά όργανα να δράσουν θαρραλέα, ενώ κάλεσε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Facebook Comments