Η υπόθεση των αναδρομικών των συνταξιούχων, που κυριαρχεί σήμερα στην επικαιρότητα, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία όχι μόνον τον ΕΦΚΑ αλλά και την ίδια την ελληνική οικονομία, εξαιτίας της ανευθυνότητας και του ερασιτεχνισμού με την οποίαν αντιμετωπίζει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ενώ την ίδια ώρα θέτει υπό ομηρία ξανά τους συνταξιούχους, που δεν γνωρίζουν τι να πιστέψουν και τι όχι, που υποφέρουν και δοκιμάζονται εδώ και χρόνια από τις κυβερνητικές πολιτικές και για μια ακόμα φορά τους ανοίγουν, για πολιτικάντικους λόγους, μια αχτίδα ελπίδας, που είναι δυστυχώς βέβαιο ότι δεν πρόκειται να εκπληρωθεί. Κι ο λόγος είναι ότι το ποσό των αναδρομικών που οφείλεται, αν επικυρωθούν κι από το Συμβούλιο της Επικρατείας οριστικά, είναι τεράστιο κι είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να πληρωθεί από μια οικονομία, που συνεχίζει να βρίσκεται σε κακά χάλια, κι από ένα κράτος, που συνεχίζει να βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Οι υπολογισμοί που γίνονται για το ύψος αυτών των αναδρομικών, που αφορά πλέον όλους τους συνταξιούχους, άξνω των 2,5 εκατ ανθρώπων, είναι εφιαλτικοί για την παραπαίουσα οικονομία. Από 9 δισ ευρώ ή ακόμα και 12 δισ ευρώ τα υπολογίζουν ορισμένοι. Ίσως ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται το ύψος των ποσών αυτών. Τα 12δισ. είναι ουσιαστικά οι εισπράξεις του κράτους από πέντε χρόνια συνεχούς επιβολής του ΕΝΦΙΑ. Ιλιγγιώδη ποσά, που είναι αδύνατον να καλυφθούν από την σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Και οδηγούν είτε σε δημοσιονομική εκτροπή, καθιστώντας απαγορευτική την όποια κοινωνική ή άλλη πολιτική του κράτους και φέρνοντας σε αδιέξοδο μια λίαν ευάλωτη πραγματικότητα, που χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό την δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα και το τοξικό πολιτικό κλίμα, που διαμορφώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών, που πλέον προγραμματίζονται ανοικτά από το Μαξίμου για το τέλος Μαίου 2019, μαζί με τις υπόλοιπες εκλογές, αυτοδιοικητικές, περιφερειακές, ευρωβουλευτικές, που έχουν ήδη καθοριστεί για την περίοδο εκείνη.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πάει σε τετραπλές, ή και σε πενταπλές κάλπες, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πόλωσης, με, συχνά αστήρικτες, κατηγορίες για διαφθορά εναντίον πολιτικών της αντιπάλων, επιδιώκοντας όχι βέβαια να κερδίσει τις εκλογές αλλά απλώς και μόνον να μειώσει την τεράστια διαφορά της από τη ΝΔ και να εξασφαλίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διατηρώντας τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία, μην επιτρέποντας στους εσωκομματικούς του αντιπάλους να τον αμφισβητήσουν ανοικτά την επόμενη μέρα των εκλογών. Αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει, και δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο. Δεν τους ενδιαφέρει σε τι κατάσταση θα παραδώσουν το κράτος και την οικονομία στην επόμενη κυβέρνηση, έστω κι αν οι συνθήκες θα είναι λίαν αρνητικές κι η χώρα βρεθεί και πάλι στο χείλος του γκρεμού.

Όμως μέχρι την ημέρα των εκλογών, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περάσει τρία μεγάλα και καθοριστικά νομοσχέδια. Αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2019, που θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά, που ακόμα και τώρα δεν έχει πλέρως αποσαφηνισθεί τι θα γίνει με την περικοπή της “προσωπικής διαφοράς” από τις τις συντάξεις των παλιών, προ νόμου Κατρούγκαλου, συνταξιούχων και τι θα γίνει με τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση επιμένει ότι όλες οι δεσμεύσεις της θαεφαρμοσθούν. Κι ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν ούτε ένα ευρώ. Όμως το κλίμα, όπως προέκυψε κι από την χτεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, δεν είναι τόσο βέβαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σοβαρό πρόβλημα με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, που πυροδοτεί σοβαρές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι αγορές είναι άκρως ανήσυχες, το ύψος των επιτοκίων διατηρείται υψηλά, αντίθετα οι μετοχές βρίσκονται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι μπήκε ο Νοέμβριος, που παραδοσιακά είναι από τους καλύτερους χρηματιστηριακά μήνες του χρόνου. Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να έχουν επιφυλάξεις για το πώς θα τα πάει η ελληνική οικονομία μέσα στο 2019, και φοβούνται, λόγω προεκλογικού χρόνου, εκτροχιασμό δημοσιονομικό. Ολα λοιπόν είναι στον αέρα ακόμα. Κι ο χρόνος πιέζει.

Ακόμα όμως κι αν ξεπεράσει τον σκόπελο των συντάξεων και του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έχει δύο σοβαρά ζητήματα ακόμα να χειριστεί. Την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα Σκόπια, που αναμένεται να έλθει στην ελληνική Βουλή τους πρώτους μήνες του 2019 και την συνταγματική αναθεώρηση, που άνοιξε με την επιμονή του πρωθυπουργού κι η πρώτη συζήτηση σχετικά θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής την μεθεπόμενη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου

Facebook Comments