Τα έκτροπα που παρακολουθούμε κατ’επάναληψη να συμβαίνουν στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο με πρωτοφανή και αυξανόμενη συχνότητα, δεν έχουν προηγούμενο σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα. Ούτε καν σε τριτοκοσμικές  χώρες άλλων ηπείρων.

Υπάρχει άραγε Δημόσιο Πανεπιστήμιο σήμερα στον κόσμο το οποίο να παρουσιάζει την εικόνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου;  Ο Κύριος Τσίπρας και ο Κύριος Γαβρόγλου όμως δεν ανησυχούν για την εικόνα αυτή. Την θεωρούν μάλλον φυσιολογική.

Το συμπέρασμα αυτό δεν βγαίνει αβίαστα. Ο Κος. Τσίπρας ανέχεται εγκληματικές ομάδες οι οποίες χρησιμοποιούν τα Πανεπιστήμια ως βάση για δραστηριότητες του κοινού ποινικού δικαίου, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και το εμπόριο λαθραίων προϊόντων.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση παρέχει αν όχι κάλυψη , τουλάχιστον μια ανησυχητική και ύποπτη ανοχή  στις  διαβόητες «συλλογικότητες», όπως η ίδια τις έχει βαφτίσει και οι οποίες, ελέγχουν μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών σχολών.

Οι σχολές αυτές  έχουν μετατραπεί σε στέκια κουκουλοφόρων, σε γιάφκες για μολότοφ και σε ορμητήρια για επεισόδια και καταστροφές στις γύρω περιοχές.

Άρα, το γνωστό σε όλους μας επί δεκαετίες «πανεπιστημιακό άσυλο» έχει καταλυθεί στην πράξη, από γνωστούς-άγνωστους τραμπούκους. Και από «άσυλο ιδεών» έχει γίνει «άσυλο παραβατικών».

Ένα άσυλο ιδεών και μία κυψέλη ελεύθερης σκέψης ο Κύριος Τσίπρας το έχει μετατρέψει σε άσυλο ανομίας, παραβατικότητας και βίας. Ένα στέκι γνωστών-αγνώστων «μπαχαλάκιδων». 

Ποια είναι λοιπόν η στάση της Κυβέρνησης; Ποιο το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων;

Αδράνεια και Ανοχή. Δυστυχώς… Ο Κύριος Τσίπρας άλλοτε κλείνει τα μάτια και δεν διαπιστώνει τίποτα το ανησυχητικό και στρεβλό. Άλλοτε φλερτάρει  ανοιχτά, με τους πρωταγωνιστές της βίας. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για έναν κρατικό μηχανισμό αδύναμο. Ανίκανο να προστατέψει φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων.

Το θέμα είναι πολύ σημαντικό για να είναι κομματικό. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μικροπολιτικά και σε επίπεδο στείρας αντιπολίτευσης. Αφορά την εικόνα της Ελλάδας που ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Και δυστυχώς μας διαπομπεύει ως χώρα. Περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά.

Είναι ένα πρόβλημα που αναδεικνύεται από την Κοινωνία. Που απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες και όχι να προσποιούμαστε πως δεν έγινε δα και τίποτα. Το ότι και παλαιότερα γίνονταν επεισόδια, έστω και πολύ μικρότερης έντασης και έκτασης  δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα, που συνεχίζει να υφίσταται και να γιγαντώνεται σε δραματικό βαθμό.

Το ότι είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την Κοινωνία και τα παιδιά μας, φαίνεται από την πρόσφατη επιστολή που υπέγραψαν 1.500 φοιτητές  και οι οποίοι  αναφέρουν: «Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε σε πολλές περιοχές του πανεπιστημίου, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε γκέτο, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου».

Επίσης, ο καθηγητής του Αριστοτελείου κ. Ορέστης Καλογήρου, κατήγγειλε δημόσια εμπόριο ναρκωτικών μέρα μεσημέρι, για να δεχτεί, αμέσως μετά, επίθεση από «βαποράκι» μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατήγγειλαν ανοιχτά την εγκατάσταση του «Ρουβίκωνα» μέσα στη Φιλοσοφική και την παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας της.

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλλει συνεχώς φαινόμενα βίας κατά καθηγητών. Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έκλεισε συμβολικά το ίδρυμα για να διαμαρτυρηθεί.

Ο καθηγητής κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι «οι γονείς που έφταναν για την ορκωμοσία φοιτητών βρίσκονταν μπροστά σε χρήστες ναρκωτικών».

Συνολικά 93 καθηγητές της Νομικής καταγγέλλουν ανοιχτά, ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των φοιτητών μας, των διδασκόντων και όλων των εργαζόμενων».  

Χρειάζεται και άλλα ο Κύριος Τσίπρας άραγε για να κατανοήσει πως όντως υπάρχει πρόβλημα; Μήπως όλοι οι προαναφερόμενοι είναι απλά υπερβολικοί;

Σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι απλό, ωστόσο δεν είναι και μη επιλύσιμο, όπως το παρουσιάζει η Κυβέρνηση και ο Κύριος Τσίπρας προσωπικά.

Φτάνει να υπάρχει η πολιτική βούληση, ο κατάλληλος σχεδιασμός και φυσικά και οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα το εφαρμόσουν.

Με την κατάλληλη ηγεσία την επόμενη ημέρα, τα Πανεπιστήμιά μας θα καθαρίσουν από συμμορίες, από εμπόρους ναρκωτικών, από λαθρέμπορους και από κάθε λογής «γνωστούς- αγνώστους» τραμπούκους. Δεν θα υπάρχει χώρος, ούτε δυνατότητα, για κατάληψη από εξω-πανεπιστημιακά στοιχεία. Όσοι σήμερα ασχημονούν στα Πανεπιστήμια, απλά θα πεταχτούν έξω.

Και, βεβαίως, το άσυλο θα καταργηθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως  δεν θα αλλάξει απλά τον νόμο. Θα το καταργήσει.

Εάν σήμερα, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, ένας πολίτης φωνάξει «βοήθεια», ο αστυνομικός θα πάει να τον συνδράμει. Εάν αυτό συμβεί εντός του Πανεπιστημίου, θα πρέπει να πει στοπ. «Είναι αδίκημα κατά της ζωής ή πλημμέλημα; Διότι αν είναι πλημμέλημα δεν μπορώ να σας βοηθήσω, θέλω άδεια του πρυτανικού συμβουλίου!». Αυτό ορίζει ο νόμος 4485/2017.

Ο νόμος αυτός πρέπει να καταργηθεί και θα καταργηθεί, άμεσα, αμέσως μετά τις εκλογές. 

Facebook Comments