Η αίσθηση ότι κάτι πάει πολύ άσχημα στην εξέλιξη του Μακεδονικού είναι διάχυτη, όχι μόνο στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά πλέον και μέσα στους κόλπους της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν το ομολογούν ακόμα βεβαίως, πλην ήδη οι πληροφορίες από τα ενδότερα του υπουργείου εξωτερικών μιλούν για μια «συμπληρωματική» γραπτή συμφωνία των δύο μερών (εν είδει πρωτοκόλλου) που θα προστεθεί στην ήδη υπογεγραμμένη. Δεν πρόκειται φυσικά να γίνει κάτι τέτοιο, απλώς ο Ζάεφ θα λειτουργεί ως εκκρεμές που την μια στιγμή θα βρίσκεται στον «Μακεδονισμό» και την άλλη στο «ευρωπαϊσμό».

Οι κυβερνητικοί μας τα έχουν χαμένα. Βλέπουν ότι η προσπάθεια του φίλου τους του Ζάεφ να πείσει το εσωτερικό του, καταλήγει να κονιορτοποιεί την σαθρή συμμαχία που έχουν φτιάξει αυτοί στην Ελλάδα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Καμένος είναι στα κάγκελα, το Ποτάμι αρχίζει να αντιδρά καταλαβαίνοντας ότι τα ελληνικά εθνικά θέματα δεν μπορούν να στηρίζονται στην καλή προαίρεση του Ζάεφ και μόνο.

Αρχίζει και δημιουργείται σιγά-σιγά η πεποίθηση πως όσα λέει ο Σκοπιανός δεν αποτελούν υπερβολές καθ’ υπέρβαση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά εμπεριέχονται μέσα στον πυρήνα της ελλιπούς (για τα ελληνικά συμφέροντα) συμφωνίας. Δεν υπάρχει χειρότερο σενάριο για τον Τσίπρα. Αν η υπόγεια καταμέτρηση των κουκιών υπέρ των Πρεσπών που γίνεται στο Μαξίμου αρχίζει να βγάζει αποτέλεσμα κάτω των 150 ψήφων, τότε κάθε πρόθεση του Τσίπρα να καθορίσει αυτός τις εκλογικές εξελίξεις πάει περίπατο.

Αφήστε που η συνεχής παρουσία του Μακεδονικού στην επικαιρότητα και μάλιστα υπενδεδυμένο με μια αίσθηση ότι οι Σκοπιανοί μας δουλεύουν, δημιουργεί τον κίνδυνο πλήρους επικοινωνιακής ακύρωσης των προεκλογικών παροχών. Άλλο είναι να παίρνει ο φτωχός ένα πεντακοσάρικο μέρισμα από μια κανονική κυβέρνηση κι άλλο από μια κυβέρνηση που (στην καλύτερη περίπτωση) είναι ανίκανη να υπερασπιστεί τα εθνικά μας ζητήματα. Στο δεύτερο σενάριο, ο φτωχός νομιμοποιείται και το πεντακοσάρικο να πάρει και την κυβέρνηση που του το δίνει να φτύσει.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν ομαλά ή καλύτερα, δεν φαίνεται να πηγαίνουν όπως τα είχε σχεδιάσει ο κ. Τσίπρας. Στην εξίσωση συγκεντρώνονται υπερβολικά πολλές παράφρονες μεταβλητές για να γίνει εφικτός κάποιος σχεδιασμός. Μην αποκλείετε το ατύχημα που θα μας οδηγήσει ατάκτως στις κάλπες…

Facebook Comments