Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κράτησε πολύ περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι περισσότεροι, σχολιάζει η Citi με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Δεν αποτελεί έκπληξη το διαζύγιο, λίγους μήνες πριν τις επερχόμενες εκλογές.

Όπως εκτιμά, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμα να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας αντί να πάει σε πρόωρες εκλογές. Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις θυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 10-12 μονάδες από την ΝΔ με την τελευταία να εμφανίζεται πιθανότατα ως επικεφαλής του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Η αμερικάνικη τράπεζα αναφέρει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός Ο Τσίπρας μπορεί πιθανώς να υπολογίζει σε αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των ΑΝΕΛ.

Όπως σχολιάζει η Citi, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επέζησαν πολύ περισσότερο από ό, τι είχαν αρχικά προβλέψει οι περισσότεροι και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η κρίση, μόλις λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμα να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, παρά να επιδιώξει πρόωρες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το κόμμα του  κ. Τσίπρα βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, κατά 10-12 μονάδες, με την τελευταία να εμφανίζεται πιθανότατα ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Παράλληλα η Citi σχολιάζει τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει στις αγορές για αντλήσει 7 δισ. ευρώ το 2019 και η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επαναγοράσει μέρος των δανείων του ΔΝΤ ή και της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας το μαξιλάρι ρευστότητας.

Όπως τονίζει η Citi με την οικονομία να βελτιώνεται σιγά σιγά, τα δημόσια οικονομικά να συνεχίζουν επίσης να βελτιώνονται και με την ύπαρξη του γενναίου cash buffer, θα είχε πιθανώς νόημα η Ελλάδα να εξοφλήσει μερικά από τα πιο ακριβά δάνεια. Ωστόσο, το κόστος της χρηματοδότησης από τις αγορές παραμένει υψηλό, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κυμαίνεται στο 4,3%-4,4%, και έτσι είναι δύσκολο η Ελλάδα να επιστρέψει πλήρως στην χρηματοδότηση της αγοράς.

Ελευθερία Κούρταλη

 

Facebook Comments