Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο λήξης Απριλίου 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες το δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ ενώ αρχικά αναμενόταν να αντλήσει 2 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή, καθώς ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 3,45% και η απόδοση στο 3,60.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών αργότερα το απόγευμα.

Νωρίτερα:

Eπιτόκιο το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα κυμαίνεται μεταξύ 3,6% και 3,7% θα καταβάλλει η Ελλάδα για την νέα έκδοση 5ετών ομολόγων.

Η σχετική διαδικασία έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου ξεκίνησε σήμερα με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από τις πέντε ξένες τράπεζες που έχουν αναλαβέι το σχετικό έργο και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα.

Με το κλείσιμο του βιβλίου των προσφορών θα ανακοινωθεί το ακριβές ύψος του επιτοκίου καθώς και το ποσό που θ΄αντλήσει το Δημόσιο από την αγορά.

Νωρίτερα:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου από την Αθήνα.  Η αρχική «καθοδήγηση» είναι για απόδοση της τάξεως του 3,75 – 3,875% σύμφωνα με το Reuters.

Το νέο ομόλογο θα έχει λήξη λίγο μεγαλύτερη των 5 ετών. Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley and Societe Generale SA.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις η λήξη του νέου ομολόγου είναι ο Απρίλιος του 2024.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, στις 11:45 οι προσφορές είχαν φτάσει τα 7,5 δισ. ευρώ. Οι πρώτες ξεκίνησαν με απόδοση 3.78% και αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα επίπεδα του 3,6%. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς έγινε το 2014 με επιτόκιο 4,95% και ακολούθησε μία ακόμα τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%.

Νωρίτερα:

Στο 3,75% με 3,875% τοποθετείται το κουπόνι του 5ετούς ομολόγου το οποίο θα εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της διαδικασίας, το βιβλίο προσφορών αναμένεται πιθανότατα να ανοίξει σήμερα. Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale. Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η Ελλάδα επιχειρεί να επιστρέψει στις αγορές με μία ελεγχόμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου (αντί για 10ετές που ήταν στα αρχικά σενάρια με στόχο την διαμόρφωση καμπύλης αποδόσεων) μικρής αξίας.  Και παρ όλα αυτά το εύρος απόδοσης της τάξης του 3,5%-3,75% που επιδιώκεται είναι κατά μία μονάδα και πάνω υψηλότερο από αυτό του 10ετούς της Ιταλίας. 

Εξηγούν ότι η επιτυχία της έκδοσης θα κριθεί και από την μελλοντική πορεία των αποδόσεων, η οποία συνδέεται και με την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Συνδέεται με την πορεία των αποφάσεων για τις τράπεζες, το “κλείσιμο” της δεύτερης αξιολόγησης και με την υπόλοιπη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Δηλαδή θα πρέπει να φανεί αν θα υπάρξει μία επανάληψη της αύξησης των αποδόσεων που σημειώθηκε με την έκδοση του 2017 και οδήγησαν σε ζημίες στους επενδυτές.

Facebook Comments