Όποιος έχει καθίσει ποτέ σε ένα τραπέζι, όπου παίζονται χαρτιά, γνωρίζει την περίεργη νοοτροπία, που αναπτύσσει ένας τζογαδόρος, ιδίως αν χάνει όλο το βράδυ. Περιμένει ότι όσο παραμένει στο τραπέζι, η τύχη του μπορεί να αλλάξει και να ρεφάρει. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο παίζει, τόσο πιθανότερο είναι να χάσει περισσότερα. Αλλά η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία. Ο τζογαδόρος συχνά δεν διαφέρει με τον πολιτικό, κι ιδίως εκείνον που κατέχει την εξουσία, που είναι αναμφίβολα γλυκιά. Όσο παραμένει στην καρέκλα, μπορεί να ελπίζει ότι όσο κι αν χάνει στις δημοσκοπήσεις, όσο κι αν βλέπει ότι η εκτίμηση του κόσμου χάνεται, όσο κι αν δεν του βγαίνει τίποτα από ότι προσπαθεί για να μεταστρέψει την κοινή γνώμη, κάτι θα συμβεί, έστω και την τελευταία στιγμή, και θα τα καταφέρει. Γι’ αυτό κι ουδέποτε από το 1974 κι έπειτα, τουλάχιστον, κανένας πρωθυπουργός δεν πραγματοποίησε εκλογές γνωρίζοντας ότι θα τις χάσει (με την εξαίρεση του Κώστα Καραμανλή το 2009, ο οποίος όμως είχε τη διορατικότητα να βλέπει την θύελλα, που ερχόταν). Θα αποτελέσει άραγε εξαίρεση φέτος ο Αλέξη Τσίπρας. Δεν το γνωρίζω αλλά δεν το πολυπιστεύω.

Εδώ και χρόνια, από το 2016 και μετά, που άρχισαν οι δημοσκοπήσεις να είναι αρνητικές, πολλοί προέβλεπαν εκλογές κάθε τόσο. Με το επιχείρημα ότι δεν θα διακινδυνεύσει να χάσει με μεγαλύτερη διαφορά και θα προτιμήσει να μετακυλίσει την κακή κατάσταση της οικονομίας, κι όχι μόνον, στην επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου και της ΝΔ. Δεν το έκανε. Αντίθετα με κάθε τρόπο έμεινε προσκολλημένος στην καρέκλα του, που για κανένα λόγο δεν ήθελε να την εγκαταλείψει. Μας διέψευσε όλους. Και, πολύ φοβάμαι, ότι θα διαψεύσει και πάλι αυτούς, που πιστεύουν ότι θα πραγματοποιήσει εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαϊου.

Μολονότι αποτελεί διακαή επιθυμία των περισσοτέρων Ελλήνων να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατόν για να φύγει επιτέλους από την εξουσία αυτή η κυβέρνηση, ίσως η χειρότερη όλων των εποχών, πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μας κάνει το χατίρι. Θα επικρατήσει η λογική του τζογαδόρου και θα προτιμήσει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την τελευταία προθεσμία, που του παρέχει το Σύνταγμα, δηλαδή μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, ελπίζοντας ότι κάτι θα συμβεί και την ύστατη στιγμή θα μπορέσει να ανατρέψει τα δεδομένα και να κλείσει την ψαλίδα από τη ΝΔ. Ελπίζοντας όχι βέβαια σε δική του νίκη. Αλλά σε μια πύρρειο νίκη για τον Κυριάκο, που δεν θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση με αυτοδύναμη πλειοψηφία.

Προσωπικά εκτιμώ ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο απώτατο τέλος της τετραετίας. Θα εξαντλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τον παραπάνω μήνα, που του παρέχει το Σύνταγμα. Αλλά όποτε τελικά κι αν στηθούν οι κάλπες για την εκλογή της εθνικής Βουλής των Ελλήνων, αυτό που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικό εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος. Η διαφορά ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ εις βάρος της κυβέρνησης, που βρίσκεται στην εξουσία, από το 1981 και μετά. Η διαφορά θα είναι πολύ μεγαλύτερη των δέκα μονάδων, που δείχνουν σήμερα οι έρευνες της κοινής γνώμης. Κι η πρώτη γεύση αυτής της συντριβής θα καταγραφεί στην κάλπη των ευρωεκλογών, το βράδυ της 26ης Μαϊου.

Facebook Comments