Μολονότι, όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, η κυριαρχία της ΝΔ και η ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό και στην κοινωνία δεν αμφισβούνται, η πορεία του κυβερνώντος κόμματος προς τις ευρωεκλογές, δεν είναι ανέφελη.

Παρά το γεγονός οτι η ανεπάρκεια των κομμάτων της κεντροαριστεράς, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των ηγετών τους, Νίκου Ανδρουλάκη και Στέφανου Κασσελάκη, είναι προφανής, άλλοι κίνδυνοι αναπτύσσονται για το κυβερνών κόμμα. Με τη μεγάλη ενίσχυση των «αντισυστημικών» κομμάτων, που προέρχονται από τα άκρα του πολιτικού φάσματος, δεξιά κι Αριστερά, την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΚΚΕ υπό τον Δημ. Κουτσούμπα.

Μάλιστα η δημοσκοπική εκτόξευση του κ. Βελόπουλου είναι εντυπωσιακή. Φλερτάρει με το 10% πανελλαδικά ενώ στη βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά του είναι ακόμα μεγαλύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες κοκ, συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστά που υπερβαίνουν το 16% και προσεγγίζουν το 20%. Δηλαδή περισσότερο από τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ η του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ και το ΚΚΕ με ένα ακραία επίσης συντηρητικό και παρωχημένο λόγο, βρίσκεται κι αυτό κοντά στο 10%

Αυτό είναι άραγε ένα συγκυριακό φαινόμενο; Φοβάμαι πως όχι. Η αποτυχία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουν εναλλακτικό πολιτικό λόγο, οραματική ηγεσία, που να εμπνέει, κι αποτελεσματικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας, επέτρεψε την μετατόπιση μεγάλης μερίδας του κόσμου, που δεινοπαθεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας, προς κόμματα που προσφέρουν εύκολες κι απλοϊκές λύσεις στα σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα των καιρών μας. Φαινόμενο που παρατηρείται ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Κι ευνοείται από το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές δεν απειλείται η κυβερνησιμότητα της χώρας.

Αντίθετα, στη νοοτροπία του κόσμου, από την στιγμή, που απουσιάζει πειστικό διακύβευμα για τις ευρωεκλογές, η 9η Ιουνίου μπορεί να αποδειχθεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προς ψηφοφόρους, κυρίως δεξιούς, που σφόδρα ενοχλήθηκαν από τον γάμο των ομοφυλοφίλων και ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητα τους από την ακρίβεια και την ανασφάλεια, να στείλουν ένα μήνυμα προειδοποίησης και δυσφορίας προς την κυβέρνηση. Δεδομένου ότι μετά τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει η παραμικρή άλλη εκλογή μέχρι το καλοκαίρι του 2027. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι η ηγεσία της ΝΔ πρέπει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αυτόν, παρουσιάζοντας ένα πειστικό δίλημμα για τις ευρωεκλογές.

Facebook Comments