Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας πριν από λίγες μέρες είπε ότι το ΔΝΤ «ουσιαστικά αποχωρεί» από την Ελλάδα με τη μερική αποπληρωμή των δανείων του και ότι αυτό είναι η σημαντικότερη εξέλιξη μετά το τέλος των μνημονίων.

Φυσικά και αυτό δεν ισχύει και για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός λέει συνειδητά ψέματα στον Ελληνικό λαό.

Καμία πρωτοτυπία ούτε σε αυτό το θέμα. Φυσικά και η μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι ένα θετικό βήμα. Όμως, το ΔΝΤ μένει στην Ελλάδα μαζί με τα άλλα μέλη της τρόικας. Και αυτή είναι η ουσία.

Απολύτως τίποτα, συνεπώς, δεν αλλάζει. Συνεχίζεται δηλαδή το σχήμα της επιτήρησης όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα . Με τους τριμηνιαίους ελέγχους του άτυπου τέταρτου μνημονίου.  Καμία αλλαγή.

Οι κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος ήταν αυτοί, που  όπως επίσης όλοι γνωρίζουν, προσκάλεσαν το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο τρίτο και στο τέταρτο άτυπο μνημόνιο, με τις υπογραφές τους.

Επομένως κανένα ΔΝΤ δεν φεύγει από την Ελλάδα ,παρά την ευπρόσδεκτη μερική αποπληρωμή. Και ο βασικός λόγος για αυτό είναι η χαμηλή εμπιστοσύνης προς τον κ. Τσίπρα και παρά τους πανηγυρισμούς κάποιων για την εξαιρετικά εθνικά επιζήμια, Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι εταίροι της χώρας θέλουν το ΔΝΤ να παραμείνει στην Ελλάδα για να ελέγχει την κυβέρνηση.

Άλλωστε δεν θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετικός τρόπος για να «διώξει» μια χώρα το ΔΝΤ. Μόνο ένας. Να αποπληρωθούν πρόωρα όλα τα δάνεια της και όχι ένα μέρος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, η Αθήνα επιθυμεί την αποπληρωμή δανείων 3,7 δισ. ευρώ . Ποσό αντιστοιχεί σε δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020 .

Αυτό απέχει αρκετά από το συνολικό οφειλόμενο ποσό, το οποίο δεν θα αποπληρωθεί.

Άρα, η αποπληρωμή των δανείων και κατά συνέπεια η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν συνέβη και δεν θα συμβεί στην Ελλάδα γιατί δεν το επέτρεψαν μέχρι ώρας να συμβεί οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας. Οι ίδιο, οι οποίοι κατά τα άλλα επαινούν τον κ. Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τουλάχιστον δεν θα μπορούσε να συμβεί όσο ακόμα ο Κύριος Τσίπρας αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει την καρέκλα του.

Facebook Comments