Οι εκλογές της 26ης Μαΐου ανήκουν πλέον στο παρελθόν και έχουμε τα αποτελέσματα για την ελληνική εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο… Αλλά πόσα ακούσαμε στη χώρα μας για την Ευρώπη και για τις θέσεις των κομμάτων για τα ευρωπαϊκά ζητήματα;

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με την Ε.Ε. και τους θεσμούς της, νομίζουμε ότι είναι κάτι μακρινό και άγνωστο που δεν επηρεάζει την ζωή μας. Αντιμετωπίζουμε τις ευρωεκλογές σαν ένα μεγάλο γκάλοπ για τις εθνικές παραμελώντας το γεγονός ότι με τη συνθήκη της Λισσαβόνας το 2007 το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθορίζει τις αποφάσεις της κομισιόν και φυσικά τον πρόεδρο της. Τα μεγαλύτερα ζητήματα αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή ατζέντα είναι: το Brexit, το μεταναστευτικό και φυσικά η κλιματική αλλαγή και η οικονομική κρίση που πλανάται ακόμη πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά όμως τέθηκαν στο δημόσιο διάλογο και στην κρίση των πολιτών στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη και όχι στην πολύπαθη και χιλιοχτυπημένη από την κρίση Ελλάδα.

Η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες της ενωμένης Ευρώπης, αλλά χθες ήταν τελευταία και πίσω σε όλα, βρισκόταν στον δικό της μικρόκοσμο, στο δίπολο του “Αλέξη του σκαφάτου” και του “ ωραίου γκόμενου”, την ίδια ώρα που η Λεπέν, το κίνημα πέντε αστέρων, η λέγκα του Βορρά και άλλα Ευρωσκεπτιστικά κόμματα κέρδιζαν τις εκλογές στις χώρες τους και ενίσχυαν την φωνή τους στο Στρασβούργο. Στη Ελλάδα εδώ και ένα μήνα είχαμε προεκλογική εκστρατεία εθνικών εκλογών, δεν γνωρίζαμε τίποτα για τον κύριο Βέμπερ που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία για μια από τις σημαντικότερες θέσεις στην Ε.Ε., αυτή του προέδρου της κομισιόν. Ο Βέμπερ είναι ο άνθρωπος που ήθελε η Ελλάδα να μειώσει και άλλο τους μισθούς, ενώ τα προϊόντα της έχουν πολύ υψηλό κόστος. Κανένας έλληνας υποψήφιος ευρωβουλευτής δεν ξεκαθάρισε εάν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κυρίου Βέμπερ η θα σπάσει την γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Το πιο θλιβερό απ’ όλα, όμως, ήταν ότι δεν ακούσαμε καμία θέση για τα προαναφερθέντα προβλήματα από κανένα κόμμα και κανέναν υποψήφιο, εκτός του κυρίου Κυμπουρόπουλου που ανέφερε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στα θετικά των εκλογών μπορούμε να λογαριάσουμε την νίκη του κυρίου Κυμπουρόπουλου ο οποίος απέδειξε ότι η θέληση και η δύναμη της ψυχής μπορούν να φέρουν τη νίκη και το θεμιτό αποτέλεσμα. Η αποχή μειώθηκε σε μικρό βαθμό, καθώς και η Χρυσή Αυγή βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται διαρκώς και αργά η γρήγορα θα βρεθεί εκτός κοινοβουλίου. Ανησυχητικό, όμως, είναι το 13% που συγκέντρωσε το ακροδεξιό κόμμα στις ηλικίες 17-24 το οποίο μπορεί να ανατραπεί, καθώς οι νέοι αλλάζουν εύκολα άποψη και καλλιεργούνται πνευματικά συνεχώς. Εάν βρισκόμουν στη θέση των πολιτικών αρχηγών θα με τρόμαζε η νίκη του φιλοτουρκικού κόμματος στη Θράκη το οποίο έχουν χρέος να το περιορίσουν και να το εξαλείψουν.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι οι εθνικές εκλογές  που θα διεξαχθούν εντός του καλοκαιριού θα είναι μια διαφορετική ιστορία, καθώς η ψήφος δεν είναι  χαλαρή, η κυβέρνηση  μπορεί να ακολουθήσει μια πολιτική παροχών, η οποία μπορεί να είναι ικανή να μειώσει την διαφορά. Από την άλλη πλευρά ο επιρρεπής σε επικοινωνιακά λάθη, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να εκτεθεί εύκολα και αυτή την φορά δεν θα έχει στο συνδυασμό του τόσα αξιοπρεπή ονόματα για να τον διασώσουν .

Facebook Comments