Σοκ και δέος έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αττική, Μακεδονία, Πελοπόννησος, νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου έδωσαν τη νίκη στους γαλάζιους υποψηφίους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά σανίδα σωτηρίας, 35 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Η Κουμουνδούρου έχει να διαχειριστεί τόσο τη βαριά ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και τις προβλέψεις για το ποσοστό που θα συγκεντρώσει στις κάλπες του Ιουλίου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι το 9%, φέρνει την πλειονότητα της κοινής γνώμης να προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση από κυβέρνηση συνεργασίας το βράδυ της 7ης Ιουλίου, στοιχείο που προκαλεί νέο πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν μια μάχη υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με δυναμισμό και αξιοπρέπεια. Στην πολιτική αλλά και στη ζωή είναι σημαντικό να ξέρεις να κερδίζεις αλλά και να χάνεις. Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός χθες για το αποτέλεσμα στην περιφέρεια Αττικής και στο δήμο Αθηναίων:  «Ενώνουμε δυνάμεις για τη μάχη των μαχών, τις εθνικές εκλογές».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη αποχή και οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής ήταν η αιτία για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίστηκε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας – πλην της Κρήτης όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον υποψήφιο του Κινήματος Αλλαγής Σταύρο Αρναουτάκη – όπως εξαφανίστηκε και από τον Β΄βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στον δεύτερο γύρο, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της εκλογικής αναμέτρησης και εξαιτίας μεγάλης αποχής δεν μπορούν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και είναι ξεκάθαρο – σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ότι «η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίλημμα θα είναι καθαρό και ο λαός μας θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία.

Αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές». Είναι περισσότερο από σαφές, ότι το κυβερνών κόμμα συνεχίσει στη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωεκλογών, με έμφαση στην κινδυνολογία, επιχειρώντας να πείσουν για το πόσα κακά θα συμβούν στη χώρα και στους Έλληνες αν ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.”

Τα στοιχεία πραγματικά τρομάζουν την Κουμουνδούρου: Η ΝΔ κέρδισε 12 από τις 13 περιφέρειες ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών το κυβερνών κόμμα δεν διαθέτει Περιφερειάρχη καθώς ο κ. Αρναουτάκης που είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή στην Κρήτη προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως η ΝΔ πέτυχε χθες σχεδόν τον απόλυτο θρίαμβο στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης καθώς από τις 7 Περιφέρειες κέρδισε τις 6 ενώ στην 7η του Βορείου Αιγαίου νικητής ήταν ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου καθηγητής Κώστας Μουτζούρης που επίσης προέρχεται από τη ΝΔ. Το σήμα της πολιτικής αλλαγής δόθηκε χθες από την κυριαρχία του Γιώργου Πατούλη στην Αττική με ποσοστό άνω του 65%, τις θριαμβευτικές νίκες του Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα (που παραδοσιακά ήταν κάστρο του ΠΑΣΟΚ), της Ρόδης Κράτσα που επικράτησε στο Ιόνιο έναντι του νυν περιφερειάρχη του Σύριζα Γαλιατσάτου, του Π. Νίκα στην Πελοπόννησο, του κ. Μέτιου στην Ανατολική Μακεδονία και του φερέλπιδος πολιτικού Φάνη Σπανού στη Στερεά Ελλάδα.

Facebook Comments