Citi: Φιλικότερη προς τις επιχειρήσεις η στάση της ΝΔ – πιθανή η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων

6 λεπτά ανάγνωση
2 Ιουλίου 2019

Η Ν.Δ θα μπορέσει να πείσει τους πιστωτές να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα έτη, αυτό επισημαίνει σε νέο της report η Citigroup.

Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, το πλεόνασμα αναμένεται να μειωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, από 4,3% το 2018 και κάτω από το στόχο 3,5% που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές, μετά τα δύο από τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Παράλληλα εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κινηθεί φέτος στο 1,9% και στον ίδιο ρυθμό με το 2018, με κύριο “μοχλό” την εγχώρια ζήτηση παρά την επιβράδυνση των εξαγωγών. Όπως τονίζει η Citi, η ΤτΕ υπογράμμισε και πάλι πως τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν σημαντικό βαρίδι για τον τραπεζικό κλάδο, παρά τις πρόσφατες μειώσεις (ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 45,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους).

Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως αν και τα προεκλογικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να ενισχύσουν την ανάπτυξη στο β εξάμηνο του έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πρόσφατα ότι το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων θα κυμανθεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ το 2019 και μετά.  Αυτό αναμένεται να μειώσει το περιθώριο ελιγμών της επόμενης κυβέρνησης, της οποίας – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – θα ηγηθεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έτσι ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει για φορολογικές περικοπές.

Ωστόσο, όπως εκτιμά η Citi, η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση της Ν.Δ μπορεί τελικά να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να μειώσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ (ο οποίος έχει συμφωνηθεί να τηρηθεί μέχρι το 2022). Παρά το υψηλό ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ (181,8% του ΑΕΠ το 2018), η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους της Ελλάδας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την εποικοδομητική σχέση με τους επίσημους πιστωτές της (κυρίως τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης) οι οποίοι ακόμη κατέχουν το 80% περίπου του συνολικού χρέους της χώρας, όπως προσθέτει η αμερικάνικη τράπεζα.

Κούρταλη Ελευθερία

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτακτες ειδησεις Ελλαδα

Χρυσός: Γιατί χάνει τον ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο – Οι προβλέψεις Morgan Stanley και UniCredit

Ο χρυσός, παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, εμφανίζει ασυνήθιστη αδυναμία εν

Κυρ. Μητσοτάκης: Παραμένουμε η μόνη δύναμη σιγουριάς, ασφάλειας που θέλει να κρατήσει την πατρίδα σε τροχιά προόδου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε τον πόλεμο στο Ιράν με την ακρίβεια, ζητώντας

Citi: Υψηλές και ασταθείς οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα έως το 2030 – Τί βλέπει για τη ΔΕΗ

Δομικά υψηλές και σημαντικά πιο ασταθείς σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη