Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται ελαφρά, μετά τη δήλωση του Οίκου Standard & Poors ότι μπορεί να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας εάν η αύξηση του ΑΕΠ της είναι πιο σημαντική, ενώ διατήρησε σήμερα το αξιόχρεο σταθερό σε μη επενδυτική κατηγορία (Β-/Β) με σταθερή προοπτική, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερ.

Ο Οίκος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική οικονομία βρίσκει σταδιακά νέα ισορροπία, προσθέτοντας ότι η σταθερή προοπτική αντανακλά την εκτίμησή του ότι δεν θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα θετικά σχόλια είναι τα τελευταία μίας σειράς αισιόδοξων ειδήσεων για την Ελλάδα, η οποία πέτυχε αυτή την εβδομάδα συμφωνία για την εκταμίευση νέων δόσεων από το πρόγραμμα στήριξης, μετά από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 6,96%, ακολουθώντας και πάλι συγκρατημένα την πτωτική κίνηση που την οδήγησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών αυτή την εβδομάδα. «Αυτά τα μάλλον θετικά σχόλια της Standard & Poors σήμερα, σε συνδυασμό με το ότι η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση του δανείου της και ότι μπορεί να δοκιμάσει την αγορά με μία έκδοση ομολόγων βραχύτερης διάρκειας στο πρώτο εξάμηνο, είναι όλα θετικά για τη χώρα» δήλωσε ο αναλυτής της εταιρείας ICAP, Φίλιπ Τάισον. «Υπάρχει ασφαλώς η δυνατότητα να μειωθούν περαιτέρω οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και να περιορισθούν τα spread τους… , αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια σημαντικά ζητήματα για την Ελλάδα, εάν υπάρξει απογοήτευση όσον αφορά την ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Η βελτίωση του κλίματος στην αγορά οδηγεί ορισμένους Έλληνες αξιωματούχους να εξετάζουν την έκδοση ομολόγων πριν από το δεύτερο εξάμηνο και μία πηγή δήλωσε στο Ρόιτερ ότι μπορεί να υπάρξει έκδοση πενταετών ομολόγων τους επόμενους λίγους μήνες. Πολλοί από τους βασικούς διαπραγματευτές της Ελλάδας λένε ότι όσο ταχύτερα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων τόσο το καλύτερο, καθώς αυξάνεται η ζήτηση από τους επενδυτές που επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις και η έκδοση θα μπορούσε να γίνει ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Μία νέα έκδοση στην αγορά θα ήταν θετική για τη χώρα και για τα spreads, δείχνοντας ισχύ. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας όσον αφορά την πραγματική οικονομία και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που τώρα σχεδιάζονται για τον Αύγουστο, θα είναι καθοριστικής σημασίας» δήλωσαν αναλυτές της βρετανικής τράπεζας Royal Bank of Scotland σε σημείωμά τους.

Facebook Comments