Δεν ξέρω ποιος θα ξεκινήσει να ψάχνει τα αμύθητα ποσά που ξοδεύτηκαν για την προστασία μας, και “εξασφάλισαν” εκατοντάδες καμένους και πνιγμένους. Το πιθανότερο είναι να μην το κάνει κανένας. Διότι θα πέσει πάνω στις διακομματικές συμμορίες που λυμαίνονται τα χρήματα του φορολογούμενου, Έλληνα και Ευρωπαίου, και θα αρχίσουν οι “παρεμβάσεις” άνωθεν: θάψ’ το, κουκούλωσέ το, σφύρα αδιάφορα.

Πάρε ένα μικρό δείγμα, αγαπητέ αναγνώστη.

Σκέφτηκε, κάποια στιγμή, η υπεύθυνη και προβλεπτική ελληνική πολιτική ηγεσία: κι αν γίνει μια καταστροφή δεν θα πρέπει να ξέρουν οι φορείς του Δημοσίου να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες λέξεις για να συνεννοούνται μεταξύ τους; Να μην φωνάζει κάποιος, ας πούμε, “φωτιά!” και ο άλλος να νομίζει ότι  θέλει να ανάψει τσιγάρο και ξέχασε τον αναπτήρα. Να καθίσουμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα… “Λεξικό Όρων Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών – Καταστροφών”! Πόσες είναι αυτές οι ρημάδες οι λέξεις; 100; 200; Όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο να βρω αυτό το λεξικό δεν βρήκα ούτε ίχνος του. Βρήκα όμως όλες τις λέξεις στον Ξενοκράτη. Ο νόμος “Ξενοκράτης” ο οποίος, να το συνειδητοποιήσουμε, δεν είναι νόμος αντιμετώπισης, αλλά περιγραφής φυσικών καταστροφών, περιέχει και λεξικό σχετικών όρων όπου μπορείς να μάθεις τι είναι ο “σμηνοσεισμός” ή οι “ροές κορημάτων” για παράδειγμα, εδώ. 

Όμως κάποιο λαμόγιο σκέφτηκε: ρε συ, δεν παίρνουμε τις λέξεις του “Ξενοκράτη”, να βάλουμε και 5-6 ακόμα και να το παρουσιάσουμε αυτό ως Λεξικό; “Φοβερή ιδέα, έτοιμα λεφτά!” είπαν οι υπόλοιποι της συμμορίας. Πόσο κόστισε η σύνταξη του… λεξικού; 45.000 ευρώ! Ούτε του Μπαμπινιώτη δεν κόστισε τόσο. Υποτίθεται ότι το λεξικό θα έπρεπε να το έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία σε Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργεία, Γένικές Γραμματείες. Αν το δεις πουθενά, γράψε μου. Το χρέωσαν, παντελόνιασαν τα λεφτά και αμφιβάλλω εάν συνέταξαν έστω και το πρωτότυπο να το έχουμε ως δείγμα.

Κατά “σύμπτωση”, 45.000 ευρώ κόστισαν και άλλες παρεμφερείς εργασίες για τη σωτηρία μας. Ας πούμε η “Κατάρτιση προδιαγραφών για την εκπόνηση μελετών χαρτογράφησης κινδύνου και εκτίμησης επικινδυνότητας”. Όχι η ίδια η μελέτη, ε; Η κατάρτιση προδιαγραφών! Δείτε τι σκέφτηκαν οι απίθανοι για τα άλλα 45άρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιατί όλα κοστίζουν 45.000 ευρώ; Διότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί ένα κυβερνητικό λαμόγιο να δώσει στον συνεργάτη του, ιδιώτη λαμόγιο, με απ ευθείας ανάθεση, με το αζημίωτο βεβαίως – βεβαίως. Θες να μασήσεις 180.000 και να μη σε τρέχουν; Το σπας σε τέσσερα 45άρια. Απλό και μεγαλοφυές. Πέσαν λοιπόν τα λαμόγια επί Κώστα Καραμανλή του (εντελώς) Β στη μασαμπούκα καθώς οι κουτόφραγκοι έδιναν λεφτά για να οργανώσουμε την… πολιτική προστασία μας! Επινοούσαν απίθανα έργα και ξεκοκκάλιζαν τα λεφτά των προγραμμάτων. Κι όταν ήρθε η ώρα για το μεγάλο λαβράκι, αυτό δεν θα το κοστολογούσαν 45 ψωροχιλιάρικα. 1.384.316 κόστισε το site της Πυροσβεστικής! Πληρωμένο από την τσέπη του κουτόφραγκου και τη δική σου, μην το ξεχνάς. Και αναποτελεσματικό όταν χρειάστηκε, όπως αποδείχθηκε τη μαύρη Δευτέρα του 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το site της Πυροσβεστικής δεν είχε ούτε ΜΙΑ οδηγία τη μαύρη Δευτέρα για τους κατοίκους των περιοχών που φλέγονταν. Είχε διάφορες ηλίθιες ανακοινώσεις και τη φοβερή προτροπή (εδώ):

“Όσοι από τους συμπολίτες μας βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών παρακαλούνται να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί (Σ.Σ. όχι προσεκτικοί – προσεχτικοί, στη λαλιά του γκοζμάκη…) στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.”

Πάλι καλά που δεν έγραψαν: “Παρακαλούνται να μην αναφλέγονται, διότι καιόμενοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής”.

Πόσοι νόμοι υπάρχουν για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών; 47! Ασαφείς, με επικαλύψεις και συχνά αντιφατικοί μεταξύ τους, όπως διαπιστώνει η μελέτη των Καρκατσούλη – Στεφοπούλου – Πλυμάκη, εδώ

Όσο ψάχνεις τα ενδότερα των μηχανισμών που χρυσοπληρώθηκαν υποτίθεται για να μας προστατεύουν τόσο σε πνίγει η μπόχα, όπως ο καπνός της μαύρης Δευτέρας. Αλλά και η αγανάκτηση από τη διακοματική, διαχρονική ανικανότητα και τις “δοσοληψίες” αρμοδίων και αετονύχηδων.  

Ποιος θα στείλει στον εισαγγελέα τις συμμορίες των κρατικών και παρακρατικών τρωκτικών; Θα τις στείλει ο Κυριάκος; Πώς θα το κάνει, όταν – για λόγους προφανώς εσωκομματικών ισορροπιών – ο Κώστας ο (εντελώς) ο Β’ επιβραβεύθηκε για τις “δραστηριότητές” του εκείνη την περίοδο τοποθετούμενος “αριστίνδην” στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και εκλεγόμενος ex officio (ως πρώην πρωθυπουργός) για ακόμα μια 4ετία σιωπής;

“Να μην ανασκαλεύουμε το παρελθόν”, θα πει κάποιος, “διότι προέχει η εθνική συμφιλίωση”. Διαφωνώ. Προέχει η κάθαρση, η αναστήλωση του κράτους Δικαίου και η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτεία. Στο σκαμνί θα πρέπει να καθίσουν και όσοι ενθυλάκωσαν, επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα ποσά που σκοπό είχαν να μας προστατεύσουν, και όσοι θεσμικά υπέθυνοι δεν έπαιρναν χαμπάρι (;) από το πάρτυ που είχε στηθεί κάτω από τη μύτη τους, αλλά και όσοι έπαιζαν τον ανήξερο και δεν ήξεραν πού παν τα τέσσερα, και κουκούλωναν επί ΣΥΡΙΖΑ. (Έχουμε κανένα νεώτερο από τη ρύπανση του Σαρωνικού, επί Κουρουμπλή; Μήπως από το ναυτικό δυστύχημα της Αίγινας;) Όσο οι ηθικοί αυτουργοί των εθνικών μας τραγωδιών δεν τιμωρούνται, όσο οι θεσμικοί τους επόπτες που ούτε επόπτευσαν ούτε υποπτεύθηκαν το παραμικρό εξακολουθούν να κάθονται στα έδρανα της Βουλής, κανένας δεν μας εξασφαλίζει ότι δεν θα ετοιμάζουν την επόμενη κομπίνα με τα 45άρια και την επόμενη τραγωδία με τους 102.

Facebook Comments