Τη σταδιακή μείωση των εντόκων γραμματίων σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ

Καθημερινή

Τη σταδιακή μείωση των εντόκων γραμματίων σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ έχει εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την ανάγκη να υπάρξει σταδιακή μείωση της έκθεσης στα ελληνικά έντοκα, τα οποία πλέον διαμορφώνονται στα 15,3 δισ. ευρώ, με την πλειονότητα των τίτλων να την κατέχουν ξένοι επενδυτές. Συγκεκριμένα, τα 2/3 αυτού του ποσού, περίπου 9,5 δισ. ευρώ, βρίσκονται στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέχουν Ελληνες επενδυτές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά τα σύννεφα που μαζεύονται εδώ και καιρό γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την ενίσχυση των φόβων για ύφεση, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί τελευταία μετά και την αύξηση των εμπορικών εντάσεων, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να θωρακίσει τους ελληνικούς τίτλους έναντι μιας σοβαρής επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος η οποία θα οδηγήσει τους διεθνείς επενδυτές σε φυγή από τους τίτλους χωρών με αξιολόγηση κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα», οι οποίοι και ενέχουν θεωρητικά ρίσκο.

Αν και οι αποδόσεις των εντόκων διαμορφώνονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά και μάλιστα κάποιες διάρκειες «φλερτάρουν» και με τα αρνητικά επίπεδα μετά και το έντονο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι επενδυτές για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τις εκλογές, ωστόσο η Ελλάδα συνεχίζει να θεωρείται για τα ξένα χαρτοφυλάκια αναδυόμενη αγορά. Ετσι εάν η διεθνής οικονομία εισέλθει σε μια φάση έντονης και μακράς μεταβλητότητας και αβεβαιότητας, θα μπορούσε να οδηγήσει τα επενδυτικά κεφάλαια σε ρευστοποιήσεις των ελληνικών τίτλων, ειδικά αυτών που έχουν μικρή διάρκεια.

Ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά πως το ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκεται σε κυκλοφορία πρέπει επομένως να μειωθεί και στόχος  είναι να υπάρξει ει δυνατόν από φέτος μια μείωση κατά 1 δισ. ευρώ και να επιταχυνθεί από του χρόνου. Αυτό θα γίνει μέσω του περιορισμού των εκδόσεων εντόκων καθώς και μέσω της αντικατάστασης εντόκων με ομόλογα, με τον ΟΔΔΗΧ να προχωρεί έτσι από το επόμενο έτος σε εκδόσεις ομολόγων μέσης διάρκειας (3ετίας).

Κούρταλη Ελευθερία