Οι εξελίξεις στην Ιταλία φέρνουν στις αγορές μνήμες του Μαΐου του 2018 οποίες οδηγούν σε φυγή των επενδυτών από τα ιταλικά ομόλογα, πιέζοντας παράλληλα και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία παρά το πρόσφατο ράλι και την πρωτιά των επιδόσεων από τις αρχές του έτους, παραμένουν ευάλωτα και μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. 

Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας βρίσκεται πλέον στο χείλος της κατάρρευσης μετά και τις δηλώσεις Σαλβίνι ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός με το Κίνημα των 5 Αστέρων ήταν αβάσιμος και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία δεν άφησαν τα θετικά νέα που φέρνει για την διαχείριση του ελληνικού χρέους η πρόθεση της Νέα Δημοκρατία να βάλει ξανά στο τραπέζι την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ το οποίο και θεωρείται credit positive από τους οίκους. Ωστόσο να σημειώσουμε πως η Capital Economics έχει εκτιμήσει πως τα spread μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων θα γίνουν αρνητικά έως τα τέλη του έτους λόγω της ενίσχυση της αβεβαιότητας γύρω από το ιταλικό χρέος.

Μετά από μήνες έντασης, ο Σαλβίνι δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν υπήρχε τρόπος να διορθωθούν οι διαφορές των κομμάτων. Συγκεκριμένα δήλωσε στον Ιταλό  πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε ότι η συμμαχία της Λέγκας με το Κίνημα των 5 Αστέρων είχε καταρρεύσει και “πρέπει να δώσουμε γρήγορα την επιλογή στους ψηφοφόρους”.

Οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στο ιταλικό χρέος, ανεβάζοντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κατά 21 μονάδες βάσης στο 1,749%, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Σεπτέμβριο. Και οι βραχυπρόθεσμοι ιταλικοί τίτλοι βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση με το 2ετές ομόλογο να βλέπει την απόδοσή του να σκαρφαλώνει κατά 17 μ.β στο 0,226% και το 5ετές κατά 15 μ.β στο 0,984%. Το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε σε υψηλά 5 εβδομάδων και στις 236 μ.β.

Η αβεβαιότητα γύρω από το πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας παρασύρει – όπως και πέρσι τον Μάιο –τους ελληνικού τίτλους με την απόδοση στο ελληνικό 10ετές να αυξάνεται στο 2,15% κατά σχεδόν 4,8% από χθες, ενώ μικρότερες πιέσεις δέχεται το πορτογαλικό 10ετές του οποίου η απόδοση ενισχύεται κατά 1,3% και στο 0,25% και στο ισπανικό. Την ίδια στιγμή, ηρεμία επικρατεί στα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών με τους γερμανικούς τίτλλους να σημειώνουν εντυπωσιακό ράλι βλέποντας την απόδοση του Bund να υποχωρεί κατά 5% και στο -0,588%, ενώ εντυπωτική είναι και η βελτίωση στα ιρλανδικά ομόλογα με τα yields τους να συνεχίζουν να κινούνται  σε αρνητικό έδαφος.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι ακραίες αυτές κινήσεις στα ιταλικά ομόλογα αιφνιδίασαν την αγορά με την ING να αναμένει πλέον περαιτέρω διεύρυνση των ιταλικών spreads στις 250 μ.β και στις 300 μ.β στη συνέχεια εάν οι εκλογές διεξαχθούν φέτος χωρίς να έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2020.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η “ετυμηγορία” της Fitch για την Ιταλική οικονομία στην οπία και θα είναι φυσικά στραμμένα τα βλέμματα των αγορών. Η Ιταλία έχει αξιολόγηση ΒΒΒ από την S&P,  Baa3 από Moody’s και BBB επίσης από την Fitch.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments