Η ψυχολογία είναι πράγματι η μισή συνταγή για την επιτυχία κάθε οικονομικής πολιτικής. Και κάτι παραπάνω από μας ξέρει η Άγκελα Μέρκελ για την αξία της καλής ψυχολογίας στην οποία αναφέρθηκε δίπλας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθότι η κυρία ηγείται της πιο κραταιής οικονομίας της Ευρώπης. Στο κάτω-κάτω, που αλλού εκτός από τον ψυχολογικό παράγοντα μπορεί να αποδοθεί το καθοδικό ράλι στα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας; Δεν γίναμε δα μέσα σε δυο καλοκαιρινούς μήνες πιο υγιής και ελπιδοφόρα οικονομία απ’ αυτή των ΗΠΑ, οι οποίες αυτή την στιγμή δανείζονται με μεγαλύτερο επιτόκιο από την Ελλάδα. 

Είναι προφανές ότι οι αναπτυξιακές προθέσεις μιας κυβέρνησης που έχει μπροστά της μια απρόσκοπτη τετραετία έχουν λειτουργήσει ευεργετικά. Τα επιτόκια διεθνούς δανεισμού μας αποκλιμακώνονται ραγδαία, το χρηματιστήριο έχει πάρει τα πάνω του, η ιδιωτική κατανάλωση ανεβαίνει και η ανεργία συνεχίζει την καθοδική πορεία που είχε ξεκινήσει από πέρυσι. Κάτι καλό διαφαίνεται στις προοπτικές της χώρας μετά από δέκα χρόνια εξοντωτικής κρίσης. Ο πολιτικός καυγάς καλά κρατεί βέβαια, όμως η πολιτική σταθερότητα είναι εξασφαλισμένη. Συνεπώς ο πολιτικός κίνδυνος που τον ζήσαμε στο πετσί μας και σήμερα τον βλέπουμε να εξοντώνει την Βρετανία ή την Ιταλία, σε μας δεν υφίσταται.

Βεβαίως, οι υγιείς οικονομίες που υποβοηθούν τους πολίτες τους δεν θεμελιώνονται μόνο πάνω σε ευχάριστα σενάρια και αισιόδοξες προβλέψεις. Χρειάζεται παραγωγική βάση που φέρνει πλούτο σε μόνιμη βάση, χρειάζεται σταθερή ροή κεφαλαίων προς επένδυση, χρειάζεται προσαρμοστικότητα στις διεθνείς εξελίξεις, διάθεση νικηφόρας συμμετοχής της οικονομίας στον διεθνή ανταγωνισμό και φυσικά κοινωνική συνοχή που θα δείχνει μια υγιή κοινωνία. Δίχως αυτά, οι αισιόδοξες προβλέψεις καταλήγουν σε απογοητεύσεις και τα θετικά σενάρια μετατρέπονται σε φιάσκα. Το γεγονός ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα στον τομέα της ψυχολογίας, δεν σημαίνει ότι μας εξασφαλίζει και την τελική επιτυχία του εγχειρήματος.

Μοιάζουν θεωρίες όλα αυτά, όμως η κανονική σειρά είναι αυτή. Πρώτα οι προοπτικές και οι καλές προθέσεις, αλλά μετά οι πράξεις που τις αποδεικνύουν. Δίχως τις δεύτερες, οι πρώτες γίνονται μπούμερανγκ κάνοντας διπλή ζημιά στην οικονομία. Η κυβέρνηση τα χει πάει πολύ καλά ως τώρα στην τόνωση της ψυχολογίας, αλλά έχει πίσω της τις πράξεις που θα υλοποιήσουν αυτά που προσδοκούν σήμερα οι παράγοντες της διεθνούς και της ντόπιας αγοράς. Και φυσικά, η καλλιέργεια προσδοκιών δεν έχει ούτε εχθρούς ούτε συντεχνίες να αντιστέκονται. Αντιθέτως, οι πράξεις απελευθέρωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων ή οι αποφάσεις για επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς και περιοχές, πάντα βρίσκουν απέναντι τους πολέμιους, αντιπάλους και συκοφάντες. Άρα, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα. Αναμένεται. Για να δούμε…

Facebook Comments