Στο -0,5% προσδιορίστηκε το επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα. Παράλληλα ξεκινά αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ το μήνα από την 1η Νοεμβρίου. Οι αγορές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμα πως το νέο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) θα συνεχιστεί για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο για την ενίσχυση του υποστηρικτικού ρόλο των επιτοκίων και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν αρχίσει η κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τις πληρωμές κεφαλαίου από τις ωριμάνσεις τίτλων που αγοράστηκαν υπό το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για παρατεταμένη περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Όσον αφορά το τρίτο πρόγραμμα TLTRO, ανέφερε πως η διάρκεια του θα επιμηκυνθεί στα τρία χρόνια από δύο που ήταν προηγουμένως.

Γενικότερα, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο επανέλαβε την ανάγκη για εξαιρετικά υποστηρικτική νομισματική πολιτική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Όπως τόνισε, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με συμμετρικό τρόπο. 

Facebook Comments