Το Μύρτιλο είναι ένα από τα διάφορα είδη φυτών χαμηλής ανάπτυξης της οικογενείας των Ερεικοειδών, παρά την επιστημονική του ονομασία (λατ. Vaccinium myrtillus) (Βακκίνιον ο μύρτιλλος) που υποδηλώνει ότι ανήκει στα Μυρτοειδή. To θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο γιατί μερικοί βοτανολόγοι[ το συμπεριλαμβάνουν στην οικογένεια των Μορεοειδών (Moraceae) από την οποία διαφέρει ως προς την έλλειψη γαλακτώδους χυμού.

Η ιστορία του φυτού ξεκινά πριν από πολλά χρόνια. Από την αρχαιότητα θεωρήθηκε ιερό φυτό και συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη. Στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν ένα αρωματικό κρασί «μυρτινίτης οίνος» καθώς και αρωματικό λάδι «μύρτινον έλαιον». Κατά τη διάρκεια εκατοντάδων χρόνων οι άνθρωποι απολάμβαναν τη γεύση, το χρώμα και το άρωμα των μπλε καρπών χωρίς να γνωρίζουν ωστόσο  τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Τα φρούτα blueberries πέραν του ότι είναι εύγευστα έχουν υψηλή θρεπτική αξία.

Τα Μύρτιλα διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε:

  • αντιοξειδωτική δραστηριότητα
  • αντιγήρανση
  • πρόληψη καρκίνου
  • καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία
  • υγεία όρασης
  • βελτίωση ουροποιητικού συστήματος

Ας δούμε ορισμένους λόγους, που η καθημερινότητα μας ωφελείτε από την χρήση του μύρτιλου στην διατροφή μας :

1. Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E, και β – Καροτίνη, σάκχαρα, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Ως αποτέλεσμα αυτού μπορεί να αποτελέσουν ασπίδα για τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες απειλές.

2. Ύστερα από μελέτες που έγιναν έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα μύρτιλου έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δραστηριότητες και τα φλαβονοειδή που περιέχει θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά έναντι κάποιων μορφών καρκίνου. Οι έρευνες έδειξαν πως ο χυμός τους θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Οι έρευνες σε αυτό το κομμάτι συνεχίζονται.

3. Κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών σε τρόφιμα και ποτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης. Οι φαινολικές ενώσεις φαίνεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής νόσου με τη μείωση της οξείδωσης των λιπιδίων του αίματος.

4. Έρευνες που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μύρτιλου, θα μπορούσε να προσφέρει προστασία έναντι της ανάπτυξης διαβήτη ή μη ανοχή της γλυκόζης.

5. Φαίνεται να διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες. Ο χυμός του ενδέχεται να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, στη μείωση της προόδου της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον. Επίσης, μελέτες που έχουνε γίνει σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τις διεργασίες που σχετίζονται με τη μνήμη.

6. Έχει βρεθεί πως πιθανόν το μύρτιλο να έχει επίδραση έναντι των λοιμόξεων του ουροποιητικού.

7. Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωσή τους ενισχύει τη νυχτερινή όραση.

Όπως μπορούμε να δούμε η προάσπιση του οργανισμού μας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω φυσικών προϊόντων. Το μύρτιλο είναι μόνο ένα από τα δεκάδες είδη προϊόντων που υπάρχουν τα οποία φαίνεται να έχουν τόσες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.Με τους σωστούς συνδυασμούς των προϊόντων μπορούμε εύκολα να προσλάβουμε όλα τα συστατικά εκείνα τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για να έχει ευεξία, ζωντάνια και μία ασπίδα απέναντι σε κάποιες ασθένειες, ακόμα και σε πρόωρη φυσική φθορά.

Μελέτες σχετικά με το μύρτιλο

  • Δύο φλιτζάνια χυμού μύρτιλων την ημέρα «θωρακίζουν» τη μνήμη, εκτιμά τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, εκτός από τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, ο γευστικός σκουρόχρωμος χυμός προστατεύει επίσης από τη φθορά της μνήμης.

Στα πειράματα που πραγματοποίησαν συμμετείχαν 18 εθελοντές που είχαν «πατήσει» τα 70. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες: στη μια χορηγούσαν καθημερινά δύο κούπες χυμό μύρτιλων, ενώ στη δεύτερη έδιναν ένα υποκατάστατο.
Και οι δύο ομάδες υποβάλλονταν συχνά στα ίδια ακριβώς τεστ μνήμης και αξιολόγησης της μαθησιακής τους ικανότητας, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν διαφορές.
Σε διάστημα μόλις 12 εβδομάδες από το ξεκίνημα της δοκιμής, οι εθελοντές που έπιναν χυμό μύρτιλων είχαν ήδη μεγαλύτερη ευκολία στην αποστήθιση λέξεων, ενώ συγκέντρωναν υψηλότερη βαθμολογία και στα υπόλοιπα τεστ. Ακόμη, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτική συμπεριφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Τα πρώτα αυτά ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση μύρτιλων θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιτυχή προσέγγιση για την καθυστέρηση της φθοράς της μνήμης ή τη μείωση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται με την πάροδο των ετών», αναφέρει στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», ο κ. Ρόμπερτ Κρικόριαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σπουδαία οφέλη που έχουν τα μύρτιλα οφείλονται στις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που διευκολύνουν τη ροή των πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο.

  • Η ηπατίτιδα C είναι μια μεταδοτική ασθένεια του ήπατος που προκύπτει από μόλυνση.  Αν και η συγκεκριμένη λοίμωξη μπορεί να είναι ήπιας μορφής και τα συμπτώματα της δεν γίνονται άμεσα αισθητά, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα μας χρόνια ηπατίτιδα C και να βλάψει το ήπαρ προκαλώντας κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια, ακόμη και καρκίνο του ήπατος.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Ασθενειών (CDC), ο ιός γίνεται χρόνιος αν δεν γίνει αντιληπτός και μολύνει το 85% του ήπαρ. Η λοίμωξη αυτή αντιμετωπίζεται με φάρμακα που μπορούν να εξαφανίσουν τον ιό, μπορούν όμως να προκαλέσουν πολλές παρενέργειες.

Μια νέα μελέτη ερευνητών θα βοηθήσει σίγουρα 270 με 300 εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα C.  Σύμφωνα με αυτή την ερευνά που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας αναφέρεται ότι μία χημική ουσία που υπάρχει στα φύλλα του μυρτίλου εμποδίζει την εξάπλωση του ιού της ηπατίτιδας C. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τα φυσικά βότανα και για την θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C.

Επειδή η χρόνια ηπατίτιδα C προσβάλει το συκώτι και η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 20 χρόνια και να εξελιχθεί σε επικίνδυνη νόσο, ένα διαιτητικό συμπλήρωμα με φύλλα του μυρτίλου μπορεί να βοηθήσει ή να σταματήσει ή ακόμα και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια των ετών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και οι παρεμφερείς χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά εδώδιμα φυτά, μπορεί να είναι ασφαλείς ως διαιτητικό συμπλήρωμα για να βοηθήσουν εξάπλωση του ιού της ηπατίτιδας C

Αξίζει λοιπόν να προσθέσουμε αυτό το φρούτο στην καθημερινότητα μας;

Facebook Comments