Κλείδωσε: Μετά τον Λαφαζάνη και την Ζωή τελειώνουν και οι «53»

Πιέρρος Γιώργος

Κλείδωσε: Μετά τον Λαφαζάνη και την Ζωή τελειώνουν και οι «53», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στο τέλος της συνέντευξης του στο OPEN έριξε το καλύτερο για τους συντρόφους του ο Αλέξης Τσίπρας. Ερωτηθείς από την Νίκη Λυμπεράκη αν στο συνέδριο, χρειάζονται εκλογές από την βάση για να επικυρωθεί η θέση του στην ηγεσία, απάντησε, «δεν χρειάζομαι νομιμοποίηση από τέτοια διαδικασία». Μέχρι εδώ οι σύντροφοι θα τον άκουγαν ήρεμα.

Λίγο αργότερα όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φροντίζει να χρησιμοποιήσει καθόλου τυχαία έναν χρονικό προσδιορισμό. «Θα εκλεγώ στο συνέδριο σε αυτή την φάση», είπε χαρακτηριστικά. Και για το τέλος ξεκαθάρισε κόβοντας τους την όρεξη, ότι όταν η βάση προσδιοριστεί, δηλαδή μετά το συνέδριο, βλέπει με συμπάθεια το ενδεχόμενο να εκλεχθεί και από αυτή.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι «53» που βλέπουν μια νέα βάση μελών να διαμορφώνεται στην γραμμή του Τσίπρα που μιλά για κυβερνώσα αριστερά, λέγοντας ότι έχει πάρει τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στον πολιτικό χάρτη και όχι της ριζοσπαστικής αριστεράς που επιθυμούν.

Παράλληλα εδώ τελειώνει και ο ρόλος τους, καθώς οι ίδιοι για να αποφύγουν μια τέτοια εκλογική διαδικασία φρόντισαν να κατέβουν στο συνέδριο ως «ιδεολογική πλατφόρμα» και όχι ως τάση. Θέλησαν έτσι να μην έρθουν σε μετωπική σύγκρουση, να μην μετρήσουν δυνάμεις για να περάσουν θέσεις τους στο πρόγραμμα του κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα δημοσίευσαν τις πολιτικές τους θέσεις, ο ρόλος τους είναι θέμα χρόνου να τελειώσει ή να μείνουν ως διακοσμητικό στοιχείο.

Όταν προχωρήσει η διαδικασία εκλογής του Αλέξη Τσίπρα από την βάση, όλοι οι συσχετισμοί θα είναι απολύτως και όχι απλά υπέρ του, διαμορφωμένοι από μέλη που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος παράλληλα δεν θα δέχεται κανένα «μαγείρεμα» μαζί τους, καθώς μετά την εκλογή του οι «53» δεν θα είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά ένα μικρό και περιθωριακό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει στο παρελθόν του.

Σε αυτό το παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τον ΣΥΡΙΖΑ που παρέλαβε ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας, διεκδικώντας ξανά την εξουσία, το μόνο βέβαιο είναι ότι το τελευταίο που θα ήθελε είναι η επιστροφή σε αυτό.