Το μεσημέρι του Σαββάτου, το άρθρο του Κώστα Σημίτη στα Νέα είχε ήδη προκαλέσει «πολιτικό σούσουρο». Κατηγορούσε ευθέως τον Κώστα Καραμανλή ότι το 2004 απώλεσε το μομέντουμ που είχε διαμορφωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι το 1999 και συναίνεσε σε έναρξη της ενταξιακής πορείας για την Ε.Ε., χωρίς να έχουν λυθεί τα ζητήματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Σημίτης, με άλλα λόγια, είχε ξεκινήσει έναν ακόμα γύρο σε μια χιλιοπαιγμένη κόντρα που κρατά δύο και πλέον δεκαετίες. Ο Κώστας Καραμανλής, όμως, δεν απάντησε. Οι συνεργάτες του το μεσημέρι του Σαββάτου χαμήλωναν το θέμα και θύμιζαν ότι και άλλοτε ο κ. Καραμανλής δεν έχει απαντήσει σε σχετικές επιθέσεις του άλλοτε αντιπάλου του.

Ο Κώστας Καραμανλής, μάλιστα, βρέθηκε εκείνο το μεσημέρι και σε ένα γεύμα με πολιτικούς και δημοσιογράφους στην Κηφισιά, επ’ ευκαιρία της γιορτής του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου. Εκεί ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας (γιος του άλλοτε διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Κώστα Σταϊκούρα), ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, η Άννα Καραμανλη, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Νίκος Ρωμανός. Επίσης, άλλοτε «μαξιμινοί», όπως η σύμβουλός του για θέματα της Ε.Ε., Μαρίνα Σκορδέλη, αλλά και ο τακτικός συνεργάτης του Βασίλης Παπαδημητρίου. Ο κ. Καραμανλής σιώπησε. Δεν είπε κάτι ακόμα και στον στενό του κύκλο.

Η σημασία αυτής της σιωπής; Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει να δώσει αξία στην παρέμβαση Σημίτη. Ο ίδιος εκτιμά ότι, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι πολίτες έχουν άποψη που δεν ευνοεί τον κ. Σημίτη. Πρόκειται, δε, για μια διελκυστίνδα με παρελθόν, αλλά όχι ιδιαίτερες προεκτάσεις: κανείς εκ των δύο, άλλωστε, δεν θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όχι ότι το ήθελαν βέβαια…

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments