Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία, παρ όλα αυτά η Κίνα έχει δημοσιονομικό χώρο να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, εάν κριθεί αναγκαίο, και να διασφαλίσει ότι νοικοκυριά  και επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε πίστωση, ώστε να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες, τόνισε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο νέος κορωνοϊός έχει άμεσο αντίκτυπο στην καταναλωτική ζήτηση, καθώς ανεστάλησαν τα τουριστικά ταξίδια και οι μεταφορές κατά τη διάρκεια των αργιών του Νέου Σεληνιακού έτους, ενώ προκλήθηκαν προβλήματα και στην εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις. Σύμφωνα με τον κ. Ράις, στο επίκεντρο εξάπλωσης της επιδημίας βρίσκεται η επαρχία Χουμπέι, που αντιπροσωπεύει το 4,% του ΑΕΠ της Κίνας.

Ο κ. Ράις παραδέχθηκε ότι ο ιός έχει έμμεσο αντίκτυπο στις αγορές, ενώ ενισχύεται και την επιχειρηματική αβεβαιότητα, συμπληρώνοντας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι προσωρινές, όταν ο ιός υποχωρήσει, αποκατασταθεί η κυκλοφορία στα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι πολίτες επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ο κ. Ράις επισήμανε ότι το τελικό μέγεθος της ζημιάς από τον κορωνοϊό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Facebook Comments