«Η λίστα με τις επιχειρήσεις, που εντάσσονται στα έκτακτα μέτρα στήριξης, είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης». Η επίμαχη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταικούρα, φαίνεται πως έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς επαγγελματίες της αγοράς να διεκδικήσουν μία θέση μεταξύ αυτών, που θα λάβουν κρατική… χείρα βοηθείας.

Πιο αναλυτικά, υπαγωγή του Κωδικού Δραστηριότητας των μεσιτών στα πληγέντα υπό του κορωνοιού επαγγέλματα και, ταυτόχρονη αναστολή των γραφείων τους έως την 31η Μαρτίου ζητά ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής. «Λόγω της φύσεως της εργασίας μας είμαστε υποχρεωμένοι να ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με πλήθος πελατών και να μπαίνουμε στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους, διακινδυνεύοντας να κολλήσουμε και στη συνέχεια, να μεταδώσουμε τον ιό ακόμα και σε ολόκληρη την οικογένεια, το σπίτι της οποίας επισκεπτόμαστε», σημειώνει χαρακτηριστικά σε επιστολή προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και συνεχίζει: «Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τη θέση σας, ώστε να πληροφορήσουμε και εμείς με τη σειρά μας τα 3.000 ενεργά μέλη μας εντός Αττικής, τα οποία αναμένουν ανακοίνωσή μας, αλλά και τους 10.000 μεσίτες πανελληνίως». Υπενθυμίζεται πως το εγχώριο real estate έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον κορωνοϊό, με το όποιο ενδιαφέρον – από ξένους ή εγχώριους επενδυτές – να έχει… παγώσει. «Ο φόβος μας είναι μήπως επιστρέψουμε σε εποχές 2015», σημειώνει χαρακτηριστικά σε DailyPost.gr και MarketNews.gr πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Λευτέρης Ποταμιάνος και καταλήγει: «Εάν λάβουμε υπόψη ότι η κατάσταση θα κορυφωθεί το αργότερο έως το τέλος Απριλίου, μέχρι να επανέλθουμε θα φτάσουμε τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου. Το καλοκαίρι θεωρείται ‘νεκρά’ περίοδος για τον κλάδο, άρα η όποια ανάκαμψη μετατίθεται για τον Σεπτέμβρη. Πρόκειται για ένα μεγάλο διάστημα… αποχής από πράξεις, στη διάρκεια του οποίου, όμως, τα πάγια έξοδα μιας μεσιτικής επιχείρησης συνεχίζουν να ‘τρέχουν’».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επιστολή της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας ως απαραίτητη τη συμπερίληψη των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας των επίμαχων επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων, που αυτές απασχολούν, στη λίστα όσων δικαιούνται στήριξης. «Καλούμαστε να διατηρήσουμε σε λειτουργία τις επιχειρήσεις μας, έχοντας, έτσι, έξοδα για αυτές, τα οποία είναι πολυάριθμα και ήδη επιβαρυμένα, χωρίς, ωστόσο, τα έσοδά μας να είναι τα ίδια, λόγω των συνθηκών. Οι τζίροι, λόγω του αόρατου εχθρού, έχουν πέσει, ενώ πολλοί συνάδελφοι, βλέποντας πως με τις απαγορεύσεις δεν υπάρχει πελατεία, αποφασίζουν και μόνοι τους να παύσουν προσωρινά τη λειτουργία της επιχείρησής τους», σημειώνουν, κάνοντας αναφορά και στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να πωλούνται εφημερίδες και στα σούπερ μάρκετ. «Πρόκειται για ένα αγαθό, αυτό της ενημέρωσης, το οποίο διατίθεται στον καταναλωτή κατά βάση από τον δικό μας κλάδο, οπότε αυτή η νέα απόφαση θα μειώσει σχεδόν αναμφίβολα τους τζίρους μας και σε αυτό το κομμάτι των υπηρεσιών μας», εξηγούν και καταλήγουν: «Οι Κωδικοί, για τους οποίους αιτούμαστε συμπερίληψη στα μέτρα στήριξης είναι οι α) 47.19.10.01, Εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά και β) 47.19.10.02, Εκμετάλλευση περιπτέρου».

Τέλος, τα κριτήρια, από τα οποία προκύπτει ποιες επιχειρήσεις πλήττονται οικονομικά – είτε άμεσα είτε έμμεσα – από την υπάρχουσα κατάσταση ζητά να μάθει ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών. «Τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά και αναλογικά. Ως εκ τούτου, οφείλουμε όλοι να λάβουμε υπόψη μας ότι εκτός των επιχειρήσεων, για τις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία κατόπιν κρατικής εντολής, πλήττονται έμμεσα οικονομικά και οι επιχειρήσεις, οι οποίες συνδέονται με αυτές, με σχέση πελάτη – προμηθευτή (πλην των επιχειρήσεων, που αφορούν σε τροφοδοσία, φαρμακεία, βενζινάδικα)», τονίζει, αιτούμενος την υπαγωγή των λογιστών στους ΚΑΔ, με εξαίρεση τις εργασίες, οι οποίες προβλέπονται για την υποβολή στοιχείων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι παιχνιδάδες κέρδισαν την ένταξη στα μέτρα στήριξης

Θετικά απάντησε η κυβέρνηση στο αίτημα, από πλευράς του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών (ΣΕΒΠΠΑ) να προβλεφθεί οικονομική στήριξη στα μέλη του. «Όσο η χρονική και γεωγραφική εξάπλωση του ιού θα συνεχίζεται, οι συνέπειες για σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι βιοτεχνίες (έχουν ήδη προμηθευτεί πρώτες ύλες και οι παραγγελίες είναι ελάχιστες, όσες δε, από αυτές έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα δέχονται ακυρώσεις παραγγελιών, που ήδη έχουν δρομολογηθεί), μικρές εμπορικές επιχειρήσεις (λόγω αδυναμίας μετρητών και ύπαρξης μικρού αποθεματικού κεφαλαίου) θα γίνονται όλο και πιο έντονες. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κλάδος μας έχει να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό (πώληση εποχιακών ειδών, π.χ. μπάλες, ποδήλατα, είδη θαλάσσης κ.α.)», ανέφερε, για να λάβει τελικώς το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, που συμπεριέλαβε τους κωδικούς δραστηριότητας στο πακέτο στήριξης.

«Οι πελάτες μου στην Ιταλία ζητούν να ‘παγώσουμε’ τις παραγγελίες μέχρι νεωτέρας. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η κατάσταση επιδεινώνεται είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τις ακυρώσουν», εξηγούσε σε πρόσφατη επικοινωνία με DailyPost.gr και MarketNews.gr ο επικεφαλής της Startoys και πρόεδρος του ΣΕΒΠΠΑ, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, καταλήγοντας: «Πέρα από τις εξαγωγές, με τις εισαγωγές, που εμείς έχουμε προγραμματίσει, τι θα γίνει; Θα πρέπει, επίσης, να τις ακυρώσουμε. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι και οικονομικό».

Facebook Comments