Από 1% έως 3%  εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος το ΑΕΠ  λόγω των δραματικών παρενεργειών της πανδημίας στην ελληνική οικονομία όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αναμένεται ύφεση 5% – 9% στην Ευρώπη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ δεν απέκλεισε ακόμα δυσμενέστερο σενάριο, αν  η πανδημία έχει μεγαλύτερη διάρκεια ενώ στην Ευρώπη το βασικό σενάριο προβλέπει ύφεση 5% και το ακραίο σενάριο συρρίκνωσης του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 9%.

Για το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση, επισήμανε ότι κάθε φορά που έχουμε Eurogroup οι εκτιμήσεις “επικαιροποιούνται και γίνονται συνεχώς δυσμενέστερες”. Ανήγγειλε πως με βάση τη χθεσινή εικόνα της ΕΚΤ, η ύφεση στην Ευρώπη -αν συνεχιστεί αυτό το lockdown-  μπορεί να φτάσει το 5% και σε ένα ακραίο σενάριο το 9%. Στην Ελλάδα είπε, κινείται “σε πιο ήπια ποσοστά, από 1% έως 2 -3% είναι αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις”.

Παραδέχθηκε πως το υπουργείο Oικονομικών σε κάθε χώρα κάνει και ακραία σενάρια. Π.χ. σε περίπτωση επανάληψης της κρίσης ή μεγαλύτερης διάρκειάς της. “Για αυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, για αυτό δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι διαθέσιμων, αλλά πάμε με τις δικές μας δυνάμεις και διευρύνουμε το περιθώριο που έχουμε στην Ευρώπη και το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό” ανέφερε.

Επειδή είναι μία εξωγενής κρίση “όλοι πιστεύουμε πως μόλις αυτή εκλείψει η ανάκαμψη θα είναι απότομη, θα έχει ένα σχήμα V όπως λέμε” είπε. Αλλά η ανάκαμψη “δεν θα είναι εύκολο να αποτυπωθεί πολύ μέσα στο 2020, θα είναι πολύ καλύτερη μέσα στο 2021”. Το σενάριο στο οποίο βασίζονται όλα αυτά είναι μία κρίση θα κρατήσει δύο ή τρεις μήνες.

Facebook Comments