Ακούγεται πια κοινοτοπία να λέει κανείς ότι μετά τον κορωνοϊό τίποτα δε θα είναι όπως το ξέραμε. Πράγματι, πολλά αλλάζουνε, προτεραιότητες αναθεωρούνται, ηγεσίες δοκιμάζονται σκληρά, στερεότυπα και ιδεοληψίες υποχωρούν μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η πανδημία.

Ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα που αναδεικνύει αυτή η δύσκολη κατάσταση είναι η προσαρμοστικότητα. Από το επίπεδο του απλού πολίτη μέχρι την πολιτική ηγεσία όποιος δείχνει τη μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής, όποιος τολμά να αλλάξει γρήγορα προτεραιότητες, συνήθειες και σχεδιασμό, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να βγει νικητής σε αυτό τον πόλεμο.

Η περίπτωση Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτική. Ένας πολιτικός αρχηγός που έγινε πρωθυπουργός προβάλλοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του ικανού διαχειριστή της Οικονομίας, του φιλελεύθερου πολιτικού που θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, βρέθηκε εκ των πραγμάτων αντιμέτωπος με μια πολιτική επιλογή που θα απευχόταν οιοσδήποτε στη θέση του: να βάλει λουκέτο στην Οικονομία, να ξεχάσει για λίγο τις αρετές του ιδιωτικού τομέα και να στρέψει όλες του τις δυνάμεις και τις ελπίδες στο κράτος. Προτάσσοντας τη δημόσια Υγεία έναντι της Οικονομίας πριν οι περισσότεροι ηγέτες του δυτικού κόσμου το πάρουν χαμπάρι ότι είναι μονόδρομος, ο Μητσοτάκης απέδειξε στην πράξη τι σημαίνει προσαρμοστικότητα και πόσο πολύτιμο μπορεί να αποβεί για έναν ηγέτη και για τη χώρα του το να μη σύρεται και φέρεται από ιδεοληψίες.

Το χθεσινό του διάγγελμα δείχνει ότι έχει συνειδητοποιήσει πολύ καλά αυτό το «όλοι αλλάζουμε», που δηλώνει και ο ίδιος. Η νέα προσωπική του δέσμευση δεν είναι κάποια μεγάλη επένδυση – αυτή, προφανώς, θα την ξαναβρεί στο μέλλον – αλλά εκατοντάδες κρεβάτια στις ΜΕΘ κι ένα νέο ΕΣΥ. Κάποιοι, με non paper, έσπευσαν να δουν πίσω από διάγγελμα Μητσοτάκη σχεδιασμό πρόωρων εκλογών. Είναι απορίας άξιο πόσο δυσκολεύονται να προσαρμόσουν την πολιτική τους ανάλυση στα νέα δεδομένα και πώς παραμένουν εγκλωβισμένοι σε λογικές του παρελθόντος. Συνήθως το πρόβλημα της εκάστοτε αντιπολίτευσης στην Ελλάδα είναι ότι ζητάει διαρκώς εκλογές. Τώρα φαίνεται ότι θα αποκτήσουμε νέο πρόβλημα. Η αντιπολίτευση θα… καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει πρόωρες εκλογές. Ας προσαρμοστούμε, όλοι, μήπως τελικά συνεννοηθούμε…

Facebook Comments