Η αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε με τις πρώτες επίσημες τοποθετήσεις για την άρση των μέτρων περιορισμού και με αφετηρία λίγο μετά την Πρωτομαγιά (που θα εφαρμοστούν τα μέτρα του Πάσχα), την 4η Μαΐου.

Τότε θα ξεκινήσουν να ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα σε μια δοκιμαστική περίοδο δύο μηνών. Η εκτίμηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ήταν χαρακτηριστική:«βδομάδα τη βδομάδα, 15νθήμερο, το 15νθήμερο, μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

Νωρίτερα στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα ειρηνοδικεία και τα  υποθηκοφυλακεία, ενώ κάτι που τους απασχολεί όλους σύμφωνα με τις έρευνες  φαίνεται πως κοντοζυγώνει, τα κομμωτήρια θα είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν ξανά.

Στα τέλη του Μαΐου, αν οι εξελίξεις είναι θετικές σχεδιάζεται να ανοίξουν και μαγαζιά εστίασης, εφόσον όμως διαθέτουν υπαίθριο χώρο.

Για τα σχολεία το μόνο βέβαιο είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις, για τις υπόλοιπες τάξεις και τα πανεπιστήμια το άνοιγμα είναι μια εξίσωση που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο υπολογισμός της.

Κάπως έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι της «επιστροφής», το ερώτημα είναι και μετά τι; Εμβόλιο πριν το καλοκαίρι του 2021 σύμφωνα με την πλειοψηφία των επιστημόνων δεν φαίνεται στον ορίζοντα ενώ πλέον επενδύουν στην βελτίωση των φαρμακευτικών σχημάτων.

Η ύφεση είναι προ των πυλών, ούτε στην οικονομία, ούτε στην καθημερινότητα μας, τίποτα θα είναι τουλάχιστον στην αρχή όπως πριν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα απόλυτα τις συνέπειες καθώς η πανδημία είναι εδώ και θα συνεχίσει να μας ακολουθεί. Άλλωστε και τα μέτρα κινούνται στη λογική βλέποντας και κάνοντας.  Αποστάσεις και μάσκες ειδικά στους κλειστούς χώρους θα επιβληθούν για να μείνει υπό έλεγχο η κατάσταση.

Σε λίγο καιρό ξεκινά η μεγαλύτερη μάχη για όλους, το πιο κρίσιμο στοίχημα, καταφέραμε πολλά θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα αν συνεχίσουμε να έχουμε ως δεδομένο ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι η απόλυτη προτεραιότητα και το δημόσιο σύστημα υγείας το επίκεντρο των εξελίξεων.

Facebook Comments