ΕSM: «Πράσινο φως» στον μηχανισμό ρευστότητας €240 δισ.

MarketNews

ΕSM: «Πράσινο φως» στον μηχανισμό ρευστότητας €240 δισ. , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης των κρατών- μελών της Ευρωζώνης, που πλήττονται από την πανδημία, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ESM.

Τα δάνεια του ESM θα χορηγούνται μέσω του μηχανισμού στήριξης σε προαιρετική βάση. Η γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, ενώ η ωρίμανση των δανείων που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από χαμηλό επιτόκιο.

Σύμφωνα με την απόφαση κάθε χώρα θα μπορεί να ζητήσει ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ της. Στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

Ύστερα από έντονες πιέσεις των χωρών του Βορρά τα δάνεια θα συνοδεύονται από όρου, που όμως όπως επισημαίνουν οι Βρυξέλλες δεν θα είναι μνημόνιο. Ουσιαστικά οι θεσμοί και οι αρχές του κράτους που θα αιτείται στήριξη θα καταρτίζουν ένα ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας με σαφείς κανόνες.