Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση, με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει ανακοίνωση για τα χερσαία σύνορα στον Έβρο κάνοντας λόγο για αλλαγές στον ποταμό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αμφισβητεί τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής μέσα στον ποταμό Έβρο, υποστηρίζοντας ότι η κοίτη του ποταμού έχει αλλάξει από το 1926 που ορίστηκαν τα σύνορα και για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει με νότα από την Ελλάδα να μην προβεί σε κανένα έργο αν δεν υπάρξει νέος καθορισμός οριογραμμής.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απειλεί ότι η Τουρκία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ήδη στον Έβρο και δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η Ελλάδα στις 15 Απριλίου 2020 ενημέρωσε το υπουργείο μας ότι θα υψώσει συρματόπλεγμα στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στην περιοχή των Φερών.

-Μετά τον απαραίτητο συντονισμό των αρμόδιων οργάνων μας, το υπουργείο μας επέδωσε νότα στην Ελλάδα στις 11 Μαΐου 2020, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να μοιραστεί τις συντεταγμένες της περιοχής όπου θα γινόταν το έργο και να υπάρξει συνάντηση μίας επιτροπής στα σύνορα.

-Ενημερώσαμε παράλληλα την Ελλάδα ότι δεδομένου ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, o οποίος αποτελεί παράλληλα το συμπεφωνημένο σύνορό μας με την Ελλάδα, έχει αλλάξει σημαντικά για φυσικούς και τεχνητούς λόγους από το 1926, όταν καθορίστηκε το όριο και δεν υπάρχουν ακριβείς συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών σε αυτήν την περιοχή των συνόρων, να μην ξεκινήσει το έργο αν δεν υπάρξει πρώτα ένας τεχνικός συντονισμός μεταξύ αρμοδίων επιτροπών των δύο χωρών.

-Παρά τις προειδοποιήσεις μας και προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες κατασκευής στις 13 Μαΐου 2020, παραβιάζοντας τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση αποτράπηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, που έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα.

-Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών. Δεν θα ανεχτούμε κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας».

Facebook Comments