Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα νέα για την Ελλάδα από την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το έκτακτο QE (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ φέρνοντας το συνολικό του μέγεθος στο 1,35 δισ. ευρώ, καθώς και να το επεκτείνει έως τον Ιούνιο του 2021 τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως θα αγοράσει ακόμη περισσότερα ελληνικά ομόλογα, προσφέροντας τεράστια στήριξη προς τη χώρα και στις προσπάθειες αντιμετωπίσεις του αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία, προσθέτοντας στις άμυνες της Ελλάδας μετά και την ρευστότητα που αναμένεται να εισρεύσει από το 2021 κυρίως και μετά, από το σχέδιο που προτείνει η Κομισιόν.

Από τα 15-16 δισ. ευρώ που θα αγόραζε εάν το PEPP παρέμενε στα 750 δισ., πλέον, σύμφωνα και με πηγές της αγοράς, η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους ύψους 27 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύψει πλήρως την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά (στα 8-9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι συνολικές εκδόσεις ελληνικών ομολόγων φέτος), στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας και τα spreads.

Το «σήμα» αυτό από την ΕΚΤ πυροδότησε ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει βουτιά στο 1,33% και το spread να διαμορφώνεται στις 164 μ.β. ενώ το αρνητικό spread Ελλάδας-Ιταλίας επέστρεψε μετά από αρκετούς μήνες, καθώς η απόδοση στα ιταλικά 10ετή, παρά το ράλι που επίσης σημείωσαν, διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 1,42%.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η απόφαση δίνει στο οικονομικό επιτελείο χώρο να προχωρήσει άμεσα στην επόμενη έξοδο στις αγορές (με νέο 10ετές πιθανώς). Ήδη ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει πως έως τον Ιούλιο η Ελλάδα θα βγει και πάλι στις αγορές, κάτι που άλλωστε είναι απόλυτα λογικό και επόμενο εφόσον το… σύμπαν συνωμοτεί έτσι ώστε η νέα έκδοση να έχει μεγάλη επιτυχία, τόσο από πλευράς προσφοράς όσο και από πλευράς επιτοκίου.

Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω στις αγορές ομολόγων σταματώντας το succeωss story που είχαν χτίσει τα ελληνικά ομόλογα και ενώ τον Φεβρουάριο η απόδοση των ελληνικών 10ετών είχε υποχωρήσει στα ιστορικά χαμηλά του 0,92%, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα βρέθηκε να εκτοξεύεται στο 4%. Και μετά “χτύπησε” η ΕΚΤ. Η αποφασιστική αυτή κίνηση της κεντρικής τράπεζας να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης ανακοινώνοντας νέο QE-μαμούθ και συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και την Ελλάδα, οδήγησε σε ράλι τους ελληνικούς τίτλους με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να έχει υποχωρήσει κατά 67% μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες,

Το θετικό κλίμα που έχει πλέον «εδραιωθεί» γύρω από τους ελληνικούς τίτλους, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με αναλυτές, στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στις προθέσεις της Κομισιόν για τη στήριξη της ανάκαμψης στην Ε.Ε, καθώς και στα πλεονεκτήματα που εμφανίζουν τα ελληνικά assets. Όπως σημειώνει και η DZ Bank τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μία πολύ ελκυστική επενδυτική επιλογή αυτή τη στιγμή, ειδικά για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, λόγω και της συμμετοχής τους στο νέο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ. Όπως εκτιμά, οι ελληνικοί τίτλοι θα επωφεληθούν επίσης και από μία πιθανή  συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν καθώς η Ελλάδα θα είναι και από τους μεγάλους ωφελημένους των κεφαλαίων που θα διανεμηθούν σε επιδοτήσεις και δάνεια, σε όρους ΑΕΠ.  Έτσι, οι επενδυτές αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά κατά τις επόμενες εβδομάδες από την περαιτέρω μείωση που αναμένεται να σημειώσουν τα ελληνικά spreads.

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που κυριαρχεί γύρω από την ελληνική αγορά ήταν το αποτέλεσμα της πρόσφατης δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων από τον ΟΔΔΗΧ όπου αντλήθηκαν 1,6 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,25% έναντι 0,36% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα έντοκα απορρόφησαν κυρίως οι ξένοι επενδυτές, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,31 φορές. Την επόμενη εβδομάδα ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει νέα έκδοση εντόκων, διάρκειας 52 εβδομάδων, από όπου αναμένεται αντληθεί αντίστοιχο πόσο.

Ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει τη στρατηγική αύξησης του μεγέθους των εκδόσεων των εντόκων έτσι ώστε σε συνδυασμό με τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων να αναπληρωθούν τα κεφάλαια που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση από το «μαξιλάρι» ρευστότητας για να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Το «μαξιλάρι» αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 33,5 δισ. ευρώ και έχει μειωθεί ελάχιστα από τα επίπεδα των 37 δισ. ευρώ περίπου προ-πανδημίας, κάτι που οφείλεται ακριβώς σε αυτή την στρατηγική. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι στα τέλη του 2019 το cash buffer να διαμορφωθεί στα 30 δισ. ευρώ τουλάχιστον, έτσι ώστε η χώρα να έχει ένα ισχυρό όπλο και ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την «επόμενη μέρα», κάτι που αναμένεται να… εκτιμήσουν (και να το ανταμείψουν) ιδιαίτερα οι αγορές.

Καμία άλλη χώρα δεν θα βγει από αυτή την κρίση με ένα τόσο «γερό» αποθεματικό ρευστότητας. Επιπλέον, η Ελλάδα εκτιμάται πως την επόμενη τετραετία θα σημειώσει τη μεγαλύτερη «έκρηξη» ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Όπως υπολόγισε η Oxford Economics με βάση τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% περισσότερο σε σχέση με τα επίπεδα που θα αυξανόταν εάν δεν υπήρχε το πακέτο της Κομισιόν, σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2021-2024, που θα είναι και η μεγαλύτερη εκτίναξη στην ευρωζώνη. Το 2020 λοιπόν μπορεί να είναι ένα… annus horribilis για την Ελλάδα κυρίως λόγω του μεγάλου χτυπήματος που θα δεχτεί ο τουρισμός και ο οποίος στηρίζει σημαντικά την οικονομία, ωστόσο στην άκρη του τούνελ της πανδημίας υπάρχει φως και μάλιστα άπλετο…

Facebook Comments