Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και σχεδόν σίγουρα δεν λείπει από κανένα ελληνικό νοικοκυριό. Ωστόσο, η γλυκιά του γεύση δεν θα έπρεπε να είναι ο μόνος λόγος για να το επιλέξουμε, καθώς έχει πλούσια διατροφική αξία και είναι φτωχό σε θερμίδες. Χαρακτηριστικό είναι πως τα 100 γραμμάρια πεπόνι δεν ξεπερνούν τις 40 θερμίδες.

Τα πεπόνια μάλλον προέρχονται από τη νότια Ασία και συγκεκριμένα από το Ιράν, ενώ εξαπλώθηκαν στην Αίγυπτο, όπου και εμφανίζονται από το 2400 π.Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα έκαναν γνωστά στη Μεσόγειο, ενώ ο Κολόμβος τα έφερε στην Αμερική το 1492. Στην Ιταλία φτάνουν γύρω στα 1700, στο χωριό Cantalupo που ήταν παπική έδρα και από το οποίο πήραν και το όνομά τους (cantaloupe).

Διατροφικός θησαυρός
Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, Β6 και κάλιο και δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη είναι ιδιαίτερα σημαντική για το τριχωτό της κεφαλής, ενώ κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα και υγιή. Επίσης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την κατασκευή και συντήρηση του κολλαγόνου, που παρέχει δομή στο δέρμα και στα μαλλιά.

Ακόμη, το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητά σε νερό και βοηθά ιδιαίτερα στις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες ή μετά από έντονη προπόνηση. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που χάνουμε όταν ιδρώνουμε γεγονός, που το καθιστά ιδανικό για μετά τις προπονήσεις.

Σημαντικό, είναι ακόμη πως το πεπόνι περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες συνεργάζονται για την υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρώντας υγιή την πεπτική οδό.

Αντικαρκινική δράση και προστασία
Τα συστατικά του πεπονιού μειώνουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατοίκους της Μασσαχουσέττης ηλικίας 66 ετών,  όσοι κατανάλωναν το υπέροχο αυτό φρούτο σε τακτά χρονικά διαστήματα, είχαν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο.  

Εμποδίζει αποτελεσματικά τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον σχηματισμό θρόμβων
Η αδενοσίνη, που βρίσκεται στο σκόρδο, στα κρεμμύδια, και στα μανιτάρια είναι επίσης το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού και βοηθάει στην αραίωση του αίματος, προστατεύοντας έτσι από τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Παράλληλα είναι σε θέση να εμποδίσει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, που αποτελεί τη βασική αιτία της δημιουργίας θρόμβων.

 

Facebook Comments