Ζούμε σε μια εποχή, που οι επιστήμονες θα περιέγραφαν ως την τέλεια καταιγίδα. Ποτέ άλλοτε η χώρα μας και η κυβέρνηση της δεν είχαν βρεθεί ενώπιον μιας τόσο αρνητικής συγκυρίας τεράστιων προβλημάτων που απειλούν την συνοχή της κοινωνίας μας και την εθνική κυριαρχία της. Η τρομακτική πανδημία του κορονοϊού, οι τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, το μεταναστευτικό και οι μεγάλες απειλές της Τουρκίας κατά της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, συνιστούν την απόλυτη καταιγίδα, θα λέγαμε την τέλεια πολιτική καταιγίδα, για την Ελλάδα και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τουρκική απειλή έχει πάρει διαστάσεις πρωτοφανείς. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο μεγάλη από το 1974 και μετά. Η διαχείριση της είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι υπό σχετικό έλεγχο. Χάρις στη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τους προσεκτικούς χειρισμούς της εξωτερικής κι αμυντικής μας πολιτικής.

Εξίσου μεγάλη είναι και η απειλή για τη δημόσια υγεία από την πανδημία του κορονοϊού. Ποτέ άλλοτε η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος δεν αντιμετώπισε μια τόσο μεγάλη απειλή από το 1920 κι έπειτα, όταν είχε πληγεί από την πανδημία της ισπανικής γρίπης.

Όμως, η πανδημία έφερε τρομακτικά προβλήματα στην ήδη κλυδωνιζόμενη ελληνική οικονομία. Παγκόσμια  η ύφεση είναι πρωτοφανής. Το ίδιο και στη χώρα μας, της οποίας η οικονομία στηρίζεται κυρίως στην λιανική κατανάλωση, στον τουρισμό και στην εστίαση, τομείς οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από όλους. Άνοιξαμε την οικονομία και την αγορά μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να διασώσουμε ό,τι διασώζεται από τον τουρισμό. Δυστυχώς η επανεμφάνιση του ιού παγκοσμίως δεν έφερε τα ποθούμενα αποτελέσματα. Μετά βίας, τα έσοδα από τον τουρισμό θα προσεγγίσουν το 15% του περσινού αποτελέσματος. Η λιανική κατανάλωση έχει υποχωρήσει στο 50%. Είναι προφανές ότι πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν στην άκρη του γκρεμού ή ακόμα και θα βάλουν λουκέτο. Η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα θα χτυπήσει κόκκινο. Όποιος δεν το βλέπει η το αρνείται είναι εκτός πραγματικότητας.

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που κλυδωνίζονται αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Με την μεγάλη υποχώρηση των φορολογικών εσόδων, η προσπάθεια αυτή είναι πολύ δύσκολη. Στηριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Sure, αλλά δεν αρκούν. Είναι βέβαιον ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο πιο δύσκολος χειμώνας στην οικονομία και στην κοινωνία των τελευταίων δεκαετιών. Και το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα υποχωρήσει η πανδημία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας σε πιο στέρεες βάσεις. 

Κομβικό σημείο των εξελίξεων και στην οικονομία, θα είναι ο χρόνος που θα υποχωρήσει η πανδημία του κορονοϊού. Αυτό για να συμβεί θα πρέπει να έχουν βρεθεί αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπείες. Κάτι που σήμερα είναι άγνωστο χρονικά. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί. Δυστυχώς ενώ περιμέναμε ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά χαμένη, με υψηλούς ρυθμούς ύφεσης, ελπίζαμε ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά έντονης κι ισχυρής ανάκαμψης. Όμως αυτό είναι πλέον εντελώς αβέβαιο διότι η πανδημία δεν δείχνει να υποχωρεί.

Αργά ή γρήγορα η πανδημία θα υποχωρήσει. Ελπίζουμε γρήγορα, αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Επειδή η οικονομική ύφεση είναι προϊόν της μεγάλης αυτής κρίσης, όλοι οι οικονομολόγοι παντού στον κόσμο εκτιμούν ότι η εκτίναξη της οικονομίας μετά θα είναι πολύ μεγάλη. Και ότι ο κόσμος ολόκληρος, και φυσικά η χώρα μας, θα εισέλθουν σε μια περίοδο μεγάλη ανάπτυξης. Όμως σήμερα δε γνωρίζουμε πότε θα συμβεί αυτό. Μπορεί να γίνει μέσα στο 2021, μπορεί όμως να γίνει και αργότερα. Και το δυστύχημα είναι ότι αρκετές επιχειρήσεις θα κλείσουν και αρκετοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό πρέπει ως κυβέρνηση κι ως οικονομία με κάθε θυσία να το αποφύγουμε. Διότι πάνω απ’ όλα η προστασία των αδύναμων πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα κάθε σοβαρού και υγιούς κράτους. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και,  παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τις αβεβαιότητες, ελπίζουμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Facebook Comments