Πριν μερικές ημέρες ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές υποσχόμενος δυσάρεστες συνέπειες για την Ελλάδα, αν δεν ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά κοιτάσματα στο Αιγαίο. Μαζί με την σκληρή γλώσσα εκφοβισμού, έδωσε επίσης εντολή να μεταφερθούν τάνκς από την Συρία στον Έβρο.

Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άλλες μεσογειακές χώρες, δεν έχουν κανένα λόγο να ενδώσουν στις νέες απειλές και εκφοβισμούς του Ερντογάν καθώς πολύ πιθανόν βρέθηκε η λύση που θα βάλει τέρμα στις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. 

Η Τουρκία βλέπει τα ενεργειακά κοιτάσματα του Αιγαίου σαν λύση να απαλλαγεί από την εξάρτηση της Ρωσίας και Ιράν και να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία. Τουλάχιστον αυτή είναι η εξήγηση που  χρησιμοποιεί ο Ερντογάν στον Τουρκικό λαό για να δικαιολογήσει τις επικίνδυνες και παράνομες ενέργειες του στο Αιγαίο.

Όμως το πρόβλημα της Τουρκίας δείχνει να έχει πλέον λυθεί με την ανεύρεση νέων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Μαύρη θάλασσα.

Πριν λίγες ημέρες, ο Ερντογάν πανηγυρικά ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Μαύρη θάλασσα που υπολογίζονται σε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τα νέα κοιτάσματα θα βοηθήσουν την Τουρκία σε ενεργειακή ανεξαρτησία και να απαλλαγεί από την εξάρτηση της  από την Ρωσία και το Ιράν. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι το αέριο θα είναι έτοιμο για δημόσια χρήση σε 3 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει λόγους πλέον να συνεχίζει τις απειλές και παράλογες απαιτήσεις, ούτε να εμπλακεί σε διαμάχες για τα ενεργειακά κοιτάσματα  στο Αιγαίο, γιατί απλούστατα έχει βρει λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της με τα νέα κοιτάσματα στην Μαύρη θάλασσα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν θα στρέψει πλέον την προσοχή του στη Μαύρη θάλασσα ή αν θα συνεχίσει τις επικίνδυνες διαμάχες και διεκδικήσεις των κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Η λογική και εύκολη λύση για αυτόν είναι να επιλέξει τα κοιτάσματα στην Μαύρη θάλασσα.

Όμως λογική είναι μια λέξη άγνωστη για κάποιον που είναι περισσότερο γνωστός σαν μυθομανής και σχιζοφρενής. Για τον Ερντογάν, η Μεσόγειος δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά περισσότερο τα ελληνικά νησιά και αργότερα η πραγματοποίηση του μεγάλου ποθητού ονείρου του για μία νέα οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι την Ισπανία.

Στα τελευταία 10 χρόνια ο Ερντογάν αύξησε τις στρατιωτικές πολεμικές δαπάνες κατά 86% και η Τουρκία  έχει αναπτύξει την πολεμική της βιομηχανία σε βαθμό που δεν εξαρτάται όπως παλιότερα από άλλες χώρες.

Η Τουρκία έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη και επέκταση του πολεμικού της στόλου με το πρόγραμμα MILGEM, και ήδη κατασκευάζει τις δικές της κορβέτες και φρεγάτες, υποβρύχια, τορπίλες, πυραύλους και άλλο εξοπλισμό. Μέχρι το 2023, αναμένεται να έχει κατασκευάσει 24 πολεμικά πλοία, από τα οποία 4 θα είναι φρεγάτες. Η Τουρκία θα έχει επίσης έτοιμο μέχρι τέλους του χρόνου, το πρώτο δικό της αεροπλανόφορο, το TCG Anadolu που μπορεί να μεταφέρει πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, τανκς και άλλα οχήματα.

Όμως μολονότι η Τουρκία έχει δυναμώσει σημαντικά το ναυτικό της, ο Τουρκικός στόλος δεν είναι σε θέση να κυριαρχήσει στο Αιγαίο και Μεσόγειο. Πέρα από τα προβλήματα ανεφοδιασμού που θα έχει, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι ο τουρκικός στόλος δεν διαθέτει την εμπειρία και την ευελιξία του ελληνικού στόλου σε περίπτωση συμπλοκής, ούτε γνωρίζει τα νερά του Αιγαίου όπως οι Έλληνες. Όμως η Τουρκία θα έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση στο Αιγαίο, θα βρει την Τουρκία αντιμέτωπη όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και άλλες μεσογειακές χώρες όπως το Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο, Ιταλία και Γαλλία.

Με τις πρόσφατες κοινές θαλάσσιες ασκήσεις και αυξημένες περιπολίες, οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν στείλει στον Ερντογάν προειδοποιητικό μήνυμα ότι αντιμετωπίζει μία πανίσχυρη συμμαχία που σε περίπτωση πολεμικής επίθεσης από την Τουρκία στο Αιγαίο, έχει την δυνατότητα να καταστρέψει τον Τουρκικό στόλο και να τον στείλει στα βάθη του Αιγαίου.

Ο ίδιος ο Ερντογάν το γνωρίζει, όπως επίσης γνωρίζει ότι η Τουρκία θα έχει επίσης σοβαρά προβλήματα στα ανατολικά σύνορα με Ιράκ και Συρία καθώς και στον Καύκασο. Καθώς η δημοτικότητα του μέσα στην Τουρκία μειώνεται συνεχώς, θα έχει επίσης πρόβλημα να εξηγήσει στον Τουρκικό λαό, γιατί συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο τώρα που η Μαύρη θάλασσα δίνει στην Τουρκία την ενεργειακή λύση που ψάχνει.

Τα νέα κοιτάσματα στην Μαύρη θάλασσα δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για ειρήνη και ομαλότητα στο Αιγαίο. Όμως αυτό θα συμβεί μόνον,  αν η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άλλες Μεσογειακές χώρες, συνεχίσουν την σκληρή στάση ενάντια των εξωφρενικών και παρανόμων διεκδικήσεων του Ερντογάν, και τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει το Αιγαίο και να στραφεί στην διασφάλιση και προστασία των νέων κοιτασμάτων που ανακάλυψε η Τουρκία στην Μαύρη θάλασσα. Είναι η καλύτερη λύση, ειδικά για τον Ερντογάν που δείχνει πλέον να είναι μόνος και δίχως φίλους.

Facebook Comments